Faktaboks

Augsburg
Uttale
ˈaugsburg
Augsburg
Midtbyen med St. Ulrich und Afra. Byen som er kjent for religionsfreden i Augsburg, som tillot de tyske fyrstene å velge om de ville være katolske eller lutherske, huser i dag stadig færre kirkemedlemmer. I 2019 var 38,1% av befolkningen katolsk, 13,8% luthersk og hele 48,1% ikke-troende eller medlem av en annen religion. Medlemskap i både den katolske og den lutherske kirka må betales i form av en kirkeskatt.
Av /Pixabay.
Lisens: Pixabay License

Augsburg er en by i delstaten Bayern sør i Tyskland. Byen er delstatens tredje største og er et viktig sted for kultur, utdanning og industri. Augsburg har 296 600 innbyggere (2019).

Bybeskrivelse

Byen ligger i området Schwaben cirka 60 kilometer nordvest for München. Augsburg befinner seg 489 meter over havet, ved elvene Lech, Wertach og Singold. Vest for byen er naturparken Augsburg – Westliche Wälder, som er i overkant av 120 000 hektar stort og består av cirka 45 prosent skog.

Byen har mange vakre historiske bygninger, særlig fra renessansen og barokken. Sistnevnte stilart skyldes i stor grad byarkitekten Elias Holl, som stod bak en rekke byggverk på første halvdel av 1600-tallet, blant annet rådhuset. Domkirken, som ble påbegynt omkring 1000, står i spissen for flere vesentlige kirker. Et annet landemerke er Perlachturm fra 989, opprinnelig bygget som vakttårn.

Kvarteret Fuggerei går for å være verdens eldste bestående sosiale boligprosjekt og er populært blant besøkende. Det strengt katolske boligstrøket ble grunnlagt av Jacob 2. Fugger, med tilnavnet den rike, i 1521.

Kultur og utdanning

Marionetteteateret Augsburger Puppenkiste er landskjent. Byen har også statsteater og mange museer av ulik art, blant annet håndverksmuseum, arkeologisk museum, jødisk kulturmuseum og husene der Leopold Mozart og Bertolt Brecht ble født. Augsburg har dessuten botanisk hage, zoologisk hage og tradisjonsrike biblioteker og arkiver.

Augsburg har hatt universitet siden 1970. Universitetet huser 18 700 studenter (2020) fordelt på åtte fakulteter. I tillegg har byen en høyskole med ulike studieretninger samt spesialhøyskoler for henholdsvis økonomiske fag og musikk.

Næringsliv

Augsburg er en av de viktigste industribyene i Sør-Tyskland, dominert av maskinproduksjon, metallindustri, elektroteknikk og romfart. Historisk er byen kjent for tekstilindustrien som i dag spiller en vesentlig mindre rolle. Finansbransjen står sterkt i Augsburg. Byen har også stor turisttrafikk.

Historie

Byen oppstod som romersk koloni i år 15 fvt. og er oppkalt etter keiser Augustus. I 1276 opphøyet Rudolf 1. av Habsburg byen til fri riksstad. I siste del av middelalderen ble Augsburg et sentrum for handelen mellom Italia og det nordlige Europa. Ved siden av handelsaktiviteten hadde gullsmedkunsten, billedhuggerkunsten og malerkunsten gode vilkår på denne tiden. Maleren Hans Holbein den eldre var særlig fremtredende.

I 1530 ble det lutherske bekjennelsesskriftet den augsburgske konfesjon overrakt keiser Karl 5. i Augsburg. Religionsfreden i Augsburg ble sluttet i 1555. Byen led store tap under trettiårskrigen; mange bygninger ble ødelagt og innbyggertallet falt dramatisk. Augsburg mistet statusen som fri riksstad i 1806, og kom under Bayern. Fra 1840-årene opplevde byen igjen bedre tider som følge av veksten i tekstil- og metallindustrien. Mellom 1893 og 1897 utviklet Rudolf Diesel dieselmotoren her.

Augsburg ble sterkt skadet under andre verdenskrig. På 1970-tallet ble byen utvidet med blant annet nabokommunen Inningen samt de nærliggende byene Göggingen og Haunstetten. I 2019 ble Augsburgs historiske vannsystem oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg