Freden i Augsburg

Trykket viser de protestantiske fyrstene som presenterer den augsburgske konfesjon til Keiser Karl 5.

Av .
Lisens: CC BY NC SA 4.0

Religionsfreden i Augsburg var en fredsavtale som ble sluttet mellom den tysk-romerske keiseren og de lutherske stendene som var knyttet sammen i det såkalte schmalkaldiske forbund. Avtalen ble inngått i riksdagen i Augsburg den 26. september 1555.

Avtalen er særlig kjent for bestemmelsen om at de ulike fyrstene innenfor Det tysk-romerske riket nå fritt skulle kunne velge om deres territorium skulle være katolsk eller luthersk (cuius regio, eius religio: «den som styrer, bestemmer også religionen»). Dermed åpnet den tysk-romerske riksretten for første gang for at to ulike konfesjoner eller «religioner» kunne leve side om side i riket. Men det enkelte territorium skulle være enten katolsk eller luthersk.

Katolske innbyggere i et luthersk territorium fikk samtidig lovfestet rett til å emigrere til et katolsk territorium. Lutherske innbyggere i et katolsk territorium hadde tilsvarende rettigheter (ius emigrandi).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg