Appalachian America, område i den østlige delen av USA. Ikke fast avgrenset, men regnes vanlig å omfatte den sørlige del av fjellområdene i delstaten New York, størstedelen av Pennsylvania og fjellområdene i Virginia, West Virginia, Kentucky, Tennessee, North Carolina, South Carolina, Georgia og Alabama.

Innen dette området bor det grovt regnet 20 millioner mennesker. Befolket på 1700-tallet, delvis av innvandrere fra Irland og Skottland. Enkelte områder, såkalte hollows, spesielt i den sørlige delen av Appalachia, var helt isolert til langt inn på 1900-tallet. Området utviklet en egen kultur forskjellig fra både sørstatskulturen og kulturen i nordstatenes byer. Viktige kulturelementer er folkemusikk (ballader og bluegrass) og en rik brukskunsttradisjon. Betegnelsen hillbilly brukes ofte om fjellfolket fra Appalachia, til dels i nedsettende betydning.

Skrint jordsmonn og bratte dalsider gir generelt dårlige betingelser for jordbruk i Appalachia. Det økonomiske liv har tradisjonelt vært avhengig av skogbruk og gruvedrift, særlig kullutvinning. Forekomstene av svart- og brunkull er de rikeste i hele USA. Mange steder har hensynsløse driftsmetoder skapt alvorlige miljøødeleggelser, som erosjon og forurensning av vassdragene. I etterkrigstiden har kullproduksjonen sunket og mange gruver er blitt nedlagt. Dette har forsterket de sosiale problemene i området, og skapt arbeidsløshet og en fattigdom som står i kontrast til regionens naturlige rikdommer. Appalachia var et utflyttingsområde i 1950-, 1960- og 1970-årene. Et føderalt hjelpeprogram, Appalachia Regional Development Act, tilførte regionen 8,5 mrd. kroner i 1965 for å avhjelpe sosial nød. I de senere år har imidlertid mange flyttet tilbake, noe som trolig både skyldes et ønske om et mer landlig levesett og etablering av ny lettindustri i området, samt dårlige tider i industribyene i Midtvesten, dit mange hadde søkt. Næringslivet har ikke klart å sysselsette alle disse, og dette har ført til økte sosiale problemer i mange lokalsamfunn.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.