Faktaboks

Appalachia

Appalachian America

Uttale
æpəlˈeitʃiə

Appalachia er et område i den østlige delen av USA. Området er ikke fast avgrenset, men regnes vanlig å omfatte den sørlige delen av fjellområdene i delstaten New York, størstedelen av Pennsylvania og fjellområdene i Virginia, West Virginia, Kentucky, Tennessee, North Carolina, South Carolina, Georgia og Alabama.

Befolkning

Innen dette området bor det grovt regnet 20 millioner mennesker. Appalachia ble befolket på 1700-tallet, delvis av innvandrere fra Irland og Skottland. Enkelte områder, såkalte hollows, spesielt i den sørlige delen av Appalachia, var helt isolert til langt inn på 1900-tallet. Området utviklet en egen kultur forskjellig fra både sørstatskulturen og kulturen i nordstatenes byer. Viktige kulturelementer er folkemusikk (ballader og bluegrass) og en rik brukskunsttradisjon. Betegnelsen hillbilly brukes ofte om fjellfolket fra Appalachia, til dels i nedsettende betydning.

Næringsliv

Skrint jordsmonn og bratte dalsider gir generelt dårlige betingelser for jordbruk i Appalachia. Det økonomiske livet har tradisjonelt vært avhengig av skogbruk og gruvedrift, særlig kullutvinning. Forekomstene av svart- og brunkull er de rikeste i hele USA. Mange steder har hensynsløse driftsmetoder skapt alvorlige miljøødeleggelser, som erosjon og forurensning av vassdragene. I etterkrigstiden har kullproduksjonen sunket og mange gruver er blitt nedlagt. Dette har forsterket de sosiale problemene i området, og skapt arbeidsløshet og en fattigdom som står i kontrast til regionens naturlige rikdommer.

Appalachia var et utflyttingsområde i 1950-, 1960- og 1970-årene. Et føderalt hjelpeprogram, Appalachia Regional Development Act, tilførte regionen 8,5 milliarder kroner i 1965 for å avhjelpe sosial nød. I de senere år har imidlertid mange flyttet tilbake, noe som trolig både skyldes et ønske om et mer landlig levesett og etablering av ny lettindustri i området, samt dårlige tider i industribyene i Midtvesten, dit mange hadde søkt. Næringslivet har ikke klart å sysselsette alle disse, og dette har ført til økte sosiale problemer i mange lokalsamfunn.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg