Andøya lufthavn, Andenes

Skilt som ønsker velkommen til Andøya lufthavn, Andenes. Lufthavnen i bakgrunnen.
Velkommen til Andøya lufthavn, Andenes av . Gjengitt med tillatelse

Andøya lufthavn, Andenes er en samlokalisert militær og sivil, regional lufthavn. Lufthavnen ligger i Andøy kommune, Nordland, cirka én km fra Andenes tettsted. Lufthavnen ble åpnet i 1957.

Historie

Andøya lufthavn er primært en militær flyplass – Andøya flystasjon. Ønsket om en militær flyplass på Andøya ble lagt fram av Nato i 1951. Året etter vedtok Stortinget bygging, og og knappe to år senere landet det første flyet – dog på en noe uferdig flyplass. I 1957 ble flystasjonen offisielt åpnet. Flystasjonen skulle inngå i Natos infrastrukturprogram til støtte for avdelinger fra SACANT (Supreme Allied Command Atlantic) og SACEUR (Supreme Allied Command Europe)

Flystasjonens lokalisering er lagt noe utenfor Andenes, ved bygda Haugnes. Hele denne bygda ble ekspropriert i forbindelse med utbyggingen.

Andøya lufthavn, Andenes ligger værhardt til, og i 1968 åpnet man derfor også en tverrbane, for å muliggjøre landing, uten å være så avhengig av vindretning. Denne ble stengt 2015, og det er uklart om den gjenåpnes.

Luftforsvarets overvåkningsfly av typen Orion er stasjonert på Andøya, der fire fly inngår i 333-skvadronen.

Andøya flystasjon ble vedtatt nedlagt av Stortinget 15.november 2016. Overføring av drift til Evenes vil skje så snart nye overvåkningsfly fases inn.

Sivil drift

Det er fysisk lang avstand til nærmeste sivile lufthavn, og lokalt så man derfor raskt behov for å benytte flyplassen også til sivil trafikk. I vind og snøfokk, men til hornmusikk, landet en Metropolitan fra SAS 2.april 1964, som første sivile flybevegelse ved lufthavnen.

Det er Avinor AS som drifter den sivile delen av lufthavnen. Både SAS, Norwegian, Coast Air og Widerøe har vært operatører opp gjennom årene. For øyeblikket er det Widerøe som har konsesjon på lokalrutene, som inngår i det norske, statsstøttede rutenettet. I tillegg opererer Norwegian periodisk ruter til lufthavnen.

Ulykker og hendelser

  • 31.juli 1988 – Fire mennesker omkom da en privat Cessna 172 Skyhawk styrtet i Bjørndalen ved Andenes, like etter avgang.
  • 12.mars 1998 – Et kanadisk jagerfly av typen CF-18 sklir av rullebanen. Flyet deltok i øvelsen Strong Resolve 98, og uhellet skjedde etter landing når flyet kom tilbake til flystasjonen etter å ha utført et treningsoppdrag.

Trafikkdata

Passasjerstatistikk:

År Passasjerer (inkl. transitt)
2016 57 945
2017 61 510
2018 59 512
  • ICAO: ENAN
  • IATA: ANX
  • Betjening: ATC

Les mer i Store Norske Leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg