Jordans politiske system

Artikkelstart

Jordan er et monarki med parlamentarisk-demokratiske innslag. Monarkiet er arvelig, og Hashemitt-dynastiet har styrt landet siden det ble uavhengig i 1946. Siden 1999 har Abdullah 2 vært konge.

Kongen godkjenner og forkynner lover. Han erklærer krig, inngår fred og signerer traktater. Traktater må imidlertid godkjennes av nasjonalforsamlingen. Kongen er militær øverstkommanderende, utnevner og avskjediger offiserer, gir melding om valg og utnevner statsministeren, og senatets president og medlemmer.

Monarkiet slås fast i forfatningen av 1952, senest revidert i 2003.

Nasjonalforsamling

Den lovgivende nasjonalforsamlingen, Majlis al-Umma, spiller en mer beskjeden rolle. Den består av to kamre, et folkevalgt representanthus og et utnevnt senat. Representanthuset, Majlis al-Nuwaab, har 110 medlemmer og velges for fire år. Ni av plassene er reservert for kristne, tre for tsjerkessere og seks for kvinner.

Partier ble tillatt fra 1993, men representanthuset domineres likevel av uavhengige sentrumskandidater som er lojale overfor kongen. Den islamske aksjonsfront, som fikk 6 av plassene i representanthuset ved valget i 2007, er forsamlingens eneste organiserte parti. Senatet, Majlis al-Ayan, har 55 medlemmer utnevnt av kongen for fire år. Formelt er regjeringen ansvarlig overfor nasjonalforsamlingen.

Administrativ inndeling

Jordan er fra 1996 delt inn i 12 guvernørstyrte provinser (muhafazah).

Rettsvesen

Landets rettsvesen er basert både på islamsk rett, franske forbilder og elementer fra britisk common law. Øverste domstol er kassasjonsdomstolen, med sju dommere. Ellers er det tre appelldomstoler, 11 førsteinstansretter og 17 magistratretter som dømmer i mindre sivile saker, foruten to typer religiøse domstoler – sharia- rettene og de kirkelige retter (for ulike kristne grupper).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg