Alta kirke
Alta kirke høsten 2019.
Alta kirke
Alta kirke i vinterdrakt
Alta kirke i vinterdrakt
Av /Shutterstock.

Alta kirke er en kirke i Alta kommune i Finnmark fylke. Den hører til i Alta sokn i Alta prosti, som er en del av Nord-Hålogaland bispedømme. Den forvaltes av Alta kirkelige fellesråd og har 200 sitteplasser i kirkerommet og 30 på galleriet.

Kirken er bygget i tømmer og ble oppført i 1858. Arkitekt for kirken var Stephen Henry Thomas.

Historie

Alta kirke ble innviet og vigslet i 1858 av biskop Knud Gislesen og er den eldste bygning i bydelen Bossekop i Alta sentrum.

Kirken ble rasert under andre verdenskrig, men er en av få kirker i Finnmark som ikke ble nedbrent. Julaften 1945 kunne kirken igjen tas i bruk etter at det ble satt opp 24 provisoriske benker.

I perioden 1946–1948 ble kirken restaurert under ledelse av arkitekt Kirsten Sjøgren-Erichsen. Kirken er i dag fredet som kulturminne.

Eksteriør

Kirken er en hvit langkirke bygget i tømmer. Under restaureringen i 1946–1948 ble det blant annet lagt blå lasur i taket. I 1968 ble elektrisitet installert i kirken.

Etter en brann i 1977 ble det lagt nye gulvdragere i kirken. Fargesettingen ble også tilbakeført til den opprinnelige stilen. I tillegg ble kirken isolert.

Interiør

Altertavlen fra 1913 fremstiller Kristus som tas ned av korset og er laget av Conrad Valeur. Døpefonten i tre har et dåpsfat i sølv er fra 1946. Prekestolen ble forkortet med rundt 1 meter i høyden under ombyggingen etter krigen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg