Staten Algerie med sine nåværende grenser ble først til på 1900-tallet, som følge av fransk kolonialisme. Før dette hadde arabisk invasjon og indirekte osmansk styre bidratt til å skape hva som senere ble den moderne statsdannelsen.

Fra oldtiden inngikk deler av dagens Algerie i flere forskjellige riker, og ulike stater ble etablert – både av innvandrende og erobrende folk, og av den opprinnelige befolkningen; berbere (amazigh).

Algeries historie til 1500-tallet er integrert med utviklingen i det nordlige Afrika, og særlig til Maghreb-området; dagens Mauretania, Marokko, Algerie og Tunisia. Den vestlige del av det moderne Algerie er særlig tett knyttet til Marokkos historie; den østlige delen til Tunisias. Kystområdene fikk tidlig kontakt både med fønikere fra det indre av Middelhavet og flere europeiske kulturer, blant disse de greske og romerske.

Algerie som stat ble til under osmansk og fransk styre. Osmanerne styrte deler av dagens Algerie, vesentlig kyststripen, gjennom lokale, selvstendige herskere fra midten av 1500-tallet til den franske erobringen i 1830. I denne perioden ble Algerie, og særlig Alger, den viktigste aktøren i piratvirksomheten i Middelhavet.

Også danske og norske skip ble kapret, og Danmark–Norge gikk i 1770 til en mislykket krig mot Alger.

Frankrike erobret deler av Algerie i 1830, for deretter å slå ned lokal motstand og utvide territoriet innenfor det som er blitt dagens grenser. Algerie ble en fransk settlerkoloni, med omfattende europeisk innvandring og bosetting. Det utviklet seg motsetninger både mellom den europeiske og muslimske befolkningen i Algerie, og mellom den franske folkegruppen i Algerie og Frankrike.

Algeriernes krav om selvstendighet ble avvist, og den muslimske befolkningen gikk fra 1954 til væpnet frigjøringskrig som i 1962 førte til Algeries selvstendighet. Deretter ble Algerie en radikal stat som støttet frigjøringskrefter andre steder i verden. Etter en politisk liberalisering ble Algerie i 1990-årene på ny kastet ut i krig; en borgerkrig mellom det sittende regime dominert av den militære ledelsen og radikale islamister.

 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.