Alentejo

Utsyn over Alentejos sletteland fra byen Monsaraz.

Artikkelstart

Alentejo er et landskap i det sørlige Portugal, beliggende nord for Algarve og sør for elven Tejo, derav navnet, além (bortenfor) og Tejo. Landskapet har 708 714 innbyggere (2018).

Faktaboks

Uttale
ʌlɛntˈeʒu
Etymologi
portugisisk Alemtejo, ‘hinsides Tejo’

Her er mye slakt sletteland på under 200 meter over havet, som når opp i større høyder helt i nordøst og i sør. Ved kysten har Alentejo variert kystlandskap med klipper og vakre strender. Landskapet huser flere naturreservater, som La reserva ved elven Guadiana, med variert plante- og dyreliv.Alentejo har også tørre områder, men kunstvanning muliggjør dyrking av hvete, rug, bygg, havre og sukkerbeter. Her er også produksjon av korkeik, samt dyrking av oliven og vin.

Tidligere var jordbruket dominert av store gods, såkalte latifundios, med eiere som ofte var bosatt i Lisboa eller i utlandet. Mange av de store jordeiendommene ble etter revolusjonen i 1974 okkupert og omgjort til kooperativer. Men reformen var vanskelig å gjennomføre, og mange av eiendommene kom igjen på de tidligere eiernes hender. Tørt klima er et problem for deler av regionen, men tiltak som Alqueva-demningen er iverksatt for å dempe problemene.

Alentejo har mange forhistoriske megalittiske monumenter. Flere steder oppført på UNESCOs liste over verdens kultur- og naturarv. En egen sangstil fra regionen, cante alentejano, er oppført på UNESCOs liste over immateriell kulturarv. Blant byer kan nevnes Beja, Elvas, Évora, Moura, Portalegre, Santarém, Serpa og Sines.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg