Klima i Portugal

Artikkelstart

Bortsett fra de nordlige fjellområdene, som har et temperert klima, har Portugal middelhavsklima med milde, fuktige vintrer og varme, tørre somre.

Sommeren preges av det subtropiske høytrykksbeltet som da har sin nordligste posisjon, og som gir klarvær og lite nedbør. Herskende nordvestlig vind («portugiseren») og kjølig havvann gjør imidlertid at det ikke blir særlig varmt langs vestkysten (18–20 °C). Varmeste måned er august med middeltemperatur 20–25 °C i innlandet. En vestlig sirkulasjonstype gir mer ustabil og fuktig vinter. Kjøligst er januar med middeltemperatur 10–12 °C langs kystene. Atlanterhavsøyene (Asorene, Madeira) har et utpreget oseanisk klima med små årstidsvariasjoner.

Årsnedbøren er for det meste 700–1000 millimeter, med minimum i juli–august. Sommertørken er mest utpreget i sør, og det østlige Algarve mottar bare cirka 300–500 millimeter nedbør i året. I de nordlige delene av landet er nedbørforholdene karakterisert av en markert regnskyggeeffekt, der det i de vestvendte fjellskråningene faller 2000–2750 millimeter nedbør i året, mens det i de østlige Trás-os-Montes («Landet bak fjellene») bare faller om lag 500 millimeter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg