Algarve

Algarvekysten i Portugal er et kjært reisemål for turister. Bildet er fra Praia do Carvoeira.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Algarve er det sørligste landskapet i Portugal. Algarve har 439 241 innbyggere (2018). Administrativ hovedstad er byen Faro.

Faktaboks

Uttale
algˈarve
Etymologi
av arabisk al-Gharb, ‘landet i vest’

Algarve avgrenses i nord av fjellene Serra de Monchique som når opp i omlag 500 meter over havet. I sør er landskapet et fruktbart kyststrøk med subtropisk klima. Regionen huser også Ria Formosa-lagunen, et naturreservat der hundrevis av fuglearter kommer forbi. Økonomien har tradisjonelt vært basert på jordbruk, med blant annet dyrking av fikener, oliven, mandler, druer og appelsiner. Her er også fiske, særlig av størje og sardiner, og fortsatt noe vinindustri. I de senere årene har imidlertid turisme tatt over store deler av økonomien og satt preg på området, og utbyggingene av hotellanlegg har vært betydelige. På grunn av blant annet mye sesongarbeid, og mindre jordbruk enn før, har turismen her også gjort økonomien mer sårbar.

Algarvekysten er blant Portugals fremste reisemål med betydelig chartertrafikk. Det varme klimaet og mange vakre strender har gjort området svært populært. Kjente byer er blant annet Albufeira, Lagos, Olhão, Portimão, Praia de Rocha, Silves, Tavira og nevnte Faro. Området var under maurisk styre fra begynnelsen av 700-tallet fram til år 1189, da det ble gjenerobret av den portugisiske kongen Sancho 1.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg