Albert Bassermann

Faktaboks

Albert Bassermann
Født
1867
Død
1952

Artikkelstart

Albert Bassermann var en tysk skuespiller. Han startet sin skuespillerkarriere i fødebyen Mannheim i 1887, og tilbrakte også fire år ved Hoftheater i Meiningen tidlig i karrieren. Hoftheater var på denne tiden ledende i utviklingen av det realistiske teatret og hadde også stor påvirkning på teaterestetikken i resten av Europa. Etter perioden i Meiningen dro Bassermann til Berlin hvor han fra 1899 arbeidet for Otto Brahm. Fra 1904 var han tilknyttet Deutsches Theater, og fra 1909 til 1915 jobbet han sammen med den store teaterfornyeren Max Reinhardt.

Bassermann ble en av realismens ledende representanter i tysk scenekunst på første halvdel av 1900-tallet, særlig kjent for sine tolkninger av en rekke roller i Henrik Ibsens og Gerhart Hauptmanns skuespill.

Under Max Reinhardts gjestespill på Nationaltheatret 1920 spilte han Shylock i William Shakespeares Kjøpmannen i Venedig (The Merchant of Venice) og Vandreren i Lev Tolstojs Er ist an allem Schuld. I 1932 gjestet han som Mefisto i Johann Wolfgang von Goethes Faust. Han forlot Tyskland under nazistyret fordi han var gift med den jødiske skuespilleren Else Bassermann (født Schiff).

Bassermann oppnådde også internasjonal anerkjennelse etter å ha medvirket i engelsk og amerikansk film. Særlig kjent ble han for en birolle i Alfred Hitchcocks Foreign Correspondent (Kriminalreporter Jones, 1940). Etter 1945 vendte han tilbake til Tyskland og spilte bl.a. Manders i Gengangere.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg