Faktaboks

Adoniram Judson
Uttale
dʒʌdsn
Født
1788
Død
1850
A Judson
Portrett av Adoniram Judson datert 1846.
Av /Library of Congress.
Lisens: CC PDM

Adoniram Judson var en amerikansk baptist og lingvist som er kjent fordi han fikk etablert protestantisk misjon i Myanmar (Burma). Han regnes som grunnleggeren av baptistsamfunnet i landet.

En rekke baptistiske kirker og utdanningsinstitusjoner både i Myanmar og i USA har fått navn etter Judson. Judson regnes som grunnleggeren av det baptistiske kirkesamfunn i Myanmar som regnes som det tredje største i verden.

Fra India til Burma

Judson kom til India som misjonær i 1812 og til Burma (Myanmar) i 1813. Det hadde allerede i 1807 vært forsøk på misjon, men disse misjonærene var bare kort tid i landet. Han var en av de første misjonærene som reiste ut fra Amerika. Det arbeidet han utførte i Burma førte til etablering av amerikanske misjonsforeninger som støttet misjon i utlandet. Disse foreningene ble avgjørende for å gi senere misjonstiltak et økonomisk grunnlag. Judson fikk etablert flere kirker og menigheter i Burma, oversatte bibelen til burmesisk og drev lingvistisk pioner arbeid som blant annet resulterte i en burmesisk ordbok.

American Board of Commissioners for Foreign Missions

Adoniram Judson ble utdannet som teolog ved Andover Theological Seminary. Sammen med en gruppe av medstudenter startet han i 1810 sammenslutningen «The Brethrens» eller brødrene, og dette førte til at organisasjonen American Board of Commissioners for Foreign Missions ble startet samme år. Det var klart fra starten at organisasjonen satset på misjon i Asia. I 1812 reiste han til India sammen med sin hustru og tre andre. Samme år brøt det ut krig mellom USA og Storbritannia.

Baptistene i Serampore

Judson kom til Kolkata og baptistmiljøet i den danske kolonien Serampore. Baptistene hadde fra 1800 vært etablert i Serampore og drev arbeid med oversettelse av bibelen til bengali, marathi, hindi, persisk, sanskrit og burmesisk. Arbeidet ble ledet av den amerikanske misjonæren William Carey. Det britiske Ostindia kompaniet var den dominerende europeiske makten i India og var negativ til misjon. De tolererte imidlertid at det ble drevet misjon fra den danske kolonien. Krigen mellom Storbritannia og USA skapte imidlertid ytterligere vansker for de amerikanske misjonærene.

Misjonen i Burma

I 1813 reiste han sammen med sin ektefelle til Burma. Han brukte nesten tre år på å lære seg å snakke burmesisk. Resultatene av misjonsarbeidet var imidlertid dårlige. Det var dødsstraff i Burma for å forlate buddhistisk tro og stor skepsis mot de utenlandske misjonærene. Judson utførte oversettelser og arbeidet for å få misjonen akseptert og for å fjerne dødsstraffen for å konverterte. I 1823 talte menigheten rundt misjonærene 18 medlemmer og hele Det nye Testamentet var oversatt til burmesisk.

Under den engelsk-burmesiske krig 1812–1816 ble Judson og en annen misjonær fengslet av burmesiske myndigheter. På slutten av krigen, som endte med burmesisk tap, fungerte Judson som tolk for de burmesiske myndighetene. Hans ektefelle, som hadde arbeidet for å få ham frigitt, døde kort tid etter. Fra 1827 startet Judson misjon blant Karen-folket i det nordlige Burma. Denne befolkningen var ikke buddhister og mange av dem var animister. Misjonen fikk etter hvert stor tilslutning.

I 1835 var Judson ferdig med sin bibeloversettelse. Han giftet seg på nytt samme år med en enke etter en misjonær. Hun døde i 1845 på Sankt Helena under tilbakereise til Amerika. Judsons innsats som misjonær fikk stor betydning for støtten til misjonen. Etter å ha giftet seg for tredje gang reiste han tilbake til Burma og fortsatte sitt arbeid til han døde under en sjøreise i den Bengalske bukt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Anderson, Courtney (1956). To the golden shore: The life of Adoniram Judson. New York: Little Brown.
  • Feldbæk, Ole og Justesen, Ole (1980). Kolonierne i Asien og Afrika. Købnhavn: Polikens Forlag.
  • Judson, Emily C. (1848). Memoir of Sarah Boardman Judson, Member of the American mission to Burma. New York: Sheldon, Lamport & Blakeman.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg