William Carey

Faktaboks

William Carey
Uttale
kˈeəri
Født
17. august 1761
Død
9. juni 1834

William Carey

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

William Carey var en britisk misjonær, språkforsker og forfatter som var en pioner for misjonsarbeid spesielt i India. Han startet The Baptist Missionary Society i 1792.

Misjonsarbeid i India ble aktivt motarbeidet av det britiske Ostindiske kompani, som hadde makten over store deler av India med unntak av mindre danske, franske og portugisiske områder. Det eneste av disse landene som var åpent for samarbeid med protestantiske misjonærer var Danmark.

Serampore College

Carey var grunnla Serampore College i den danske kolonien Serampore. Den dansk-norske kongen Frederik 6 ga tomten til colleget og bygningen sto klar i 1821. Arbeidet med etableringen av colleget skjedde i nært samarbeid med danske myndigheter og under ledelse av den danske majoren Bernhard August von Wickede.

Motstand fra britiske myndigheter

Etableringen av colleget og et trykkeri for utgivelse av kristne skrifter på lokale språk skjedde med motstand fra de britiske myndighetene i Calcutta (Kolkata). De var redde for reaksjoner både fra hinduer og muslimer og ønsket ikke virksomhet som kunne forstyrre handelen.

Trykkeri og oversettelsesarbeid

Carey var professor i sanskrit. Han stod blant annet bak bibeloversettelser til seks av hovedspråkene i India, og en lang rekke religiøse publikasjoner på ulike indiske språk. Det baptistiske språkforskningsmiljøet i Serampore støttet utviklingen av misjon i Myanmar (Burma) og andre deler av India. En av dem som fikk støtte var den amerikanske misjonæren Adoniram Judson.

Vekst i den danske kolonien

For den danske kolonien betydde baptistcolleget en stor vekst. Colleget fikk støtte både fra britiske og amerikanske baptistmiljøer og ble et sentralt sentrum for europeisk protestantisk misjon i India.

Betydning på sikt

Careys arbeid fikk etterhvert stor støtte både i Storbritannia og USA. Det britiske Ostindiske kompani måtte derfor etterhvert akseptere misjonsarbeid. Fremdeles er Colleget i Serampore et viktig forskningsmiljø og utdannelsessted for teologi. ikke minst har det betydning for sitt arbeid med indiske språk.

Miljøet i Serampore er sentralt for indiske protestantiske miljøer.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Feldbæk, Ole og Justesen, Ole (1980). Kolonierne i Asien og Afrika. København: Politikens Forlag
  • Marshal, P. J. (1987). Bengal The British Bridgehead Eastern India 1740 – 1828. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Rasch, Aage (1966). Vore gamle tropekolonier. Dansk Ostindien 1777- 1845. København: Fremad
  • Weihe, Hans-Jørgen Wallin (1996). En socialpolitisk sandlåda. SydAsien, nr 3.
  • Weihe, Hans-Jørgen Wallin (1996). Kolonipolitikk og sosialpolitikk i India. Lillehammer: Høgskolen i Lillehammer.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg