William Carey var en britisk misjonær, språkforsker og forfatter som var en pioner for misjonsarbeid spesielt i India. Han startet The Baptist Missionary Society i 1792.

Misjonsarbeid i India ble aktivt motarbeidet av det britiske Ostindiske kompani, som hadde makten over store deler av India med unntak av mindre danske, franske og portugisiske områder. Det eneste av disse landene som var åpent for samarbeid med protestantiske misjonærer var Danmark.

Carey var grunnla Serampore College i den danske kolonien Serampore. Den dansk-norske kongen Frederik 6 ga tomten til colleget og bygningen sto klar i 1821. Arbeidet med etableringen av colleget skjedde i nært samarbeid med danske myndigheter og under ledelse av den danske majoren Bernhard August von Wickede.

Etableringen av colleget og et trykkeri for utgivelse av kristne skrifter på lokale språk skjedde med motstand fra de britiske myndighetene i Calcutta (Kolkata). De var redde for reaksjoner både fra hinduer og muslimer og ønsket ikke virksomhet som kunne forstyrre handelen.

Carey var professor i sanskrit som blant annet lagde bibeloversettelse til seks av hovedspråkene i India og en lang rekke religiøse publikasjoner på ulike indiske språk.

For den danske kolonien betydde baptistcolleget en stor vekst. Colleget fikk støtte både fra britiske og amerikanske baptistmiljøer og ble et sentralt sentrum for europeisk protestantisk misjon i India.

Careys arbeid fikk etterhvert stor støtte både i Storbritannia og USA. Det britiske Ostindiske kompani måtte derfor etterhvert akseptere misjonsarbeid. Fremdeles er Colleget i Serampore et viktig forskningsmiljø og utdannelsessted for teologi. ikke minst har det betydning for sitt arbeid med indiske språk.

Miljøet i Serampore er sentralt for indiske protestantiske miljøer.

  • Feldbæk, Ole og Justesen, Ole (1980). Kolonierne i Asien og Afrika. København: Politikens Forlag
  • Marshal, P. J. (1987). Bengal The British Bridgehead Eastern India 1740 – 1828. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Rasch, Aage (1966). Vore gamle tropekolonier. Dansk Ostindien 1777- 1845. København: Fremad
  • Weihe, Hans-Jørgen Wallin (1996). En socialpolitisk sandlåda. SydAsien, nr 3.
  • Weihe, Hans-Jørgen Wallin (1996). Kolonipolitikk og sosialpolitikk i India. Lillehammer: Høgskolen i Lillehammer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.