Kayin

Elva Thanlwin eller Salween ved Hpa-An, Myanmar.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Kayin er en delstat i Myanmar som i øst grenser til Thailand. Arealet er på 30 383 kvadratkilometer, og delstaten har 1 574 079 innbyggere (2014). Delstatshovedstaden er Hpa-An. Kayin ligger langs nedre del av elva Thanlwin og er et fjelland med topper på over 1700 meter over havet og med lavereliggende områder i sørvest.

Befolkningens sammensetning

Av innbyggerne er 10 prosent shan-folk og 35 prosent karener. Karenene er tradisjonelt animister og buddhister, mens en minoritet på cirka 30 prosent er kristne.

Historikk

Det karenske folket har tradisjonelt vært i konflikt med burmanerne. Da Burma (i dag Myanmar) ble selvstendig i 1948, krevde karenfolket selvstyre, og det utviklet seg til en væpnet konflikt mellom karenfolkets geriljahær Karen National Union (KNU) og landets militære styrker. Ifølge menneskerettighetsgrupper er det burmesiske militærregimet ansvarlig for å ha utført mange overgrep mot sivilbefolkningen. Mange karenere flyktet, og mange lever i flyktningeleirer i Thailand. KNU inngikk en våpenhvileavtale med myndighetene i Naypyidaw i 2012.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg