Baptist Missionary Society

Artikkelstart

Baptist Missionary Society er et engelsk misjonsselskap som ble startet av engelske baptister i 1792. Etableringen av misjonsselskapet førte til at også andre kirkesamfunn startet misjonsselskaper. Organisasjonens første navn var Particular Baptist Society for the Propagation of the Gospel Among the Heathen.

De første misjonærene, William Carey og John Thomas, ble sendt ut til Bengal i 1793. Det meste av Bengal var på den tiden under kontroll av British East India Company som motarbeidet etableringen av misjoner. Misjonærene etablerte seg derfor i den dansk-norske enklaven Serampore som var utenfor kompaniets kontroll. Den norske Santalmisjonen hadde kontakter med det Baptiske misjonsmiljøet i Bengal da de startet sin virksomhet. Baptistenes misjonen i Burma og hos Karenfolket ble startet av misjonæren Adoniram Judson og fikk støtte av baptistenes i Sermapore.

Baptistmisjonen ble støttet av misjonsforeninger i Storbritannia, USA og andre land med baptistmeningheter. I 1817 var det 187 «missionary societies» i USA og mange av dem hadde bare kvinner som medlemmer. Misjonsarbeidet startet i 1867 en egen misjon rettet mot indiske kvinner som fikk navnet Baptist Zenana Missions (BZM) og det ble i 1887 etablert en kvinnemisjonsorganisasjon med navnet Woman’s Mission to Woman.

Les mer i Store norske leksikon

Lenker

Litteratur

  • Cambell-Reed, Eileen og Duro, Pamela (2006). The State of Women in Baptist life. Atlanta: Baptist Women Ministry
  • Williams, Michael E. og Skurden, Walter (2008). Turning Points of Baptist History. Macon, Georgia: Mercer University Press

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg