Abruzzo

Artikkelstart

Abruzzo er en region i den midtre delen av Italia som ligger mellom Appenninene og Adriaterhavet. Regionen har et areal på 10 831,84 km2 og har 1 320 245 innbyggere (2017). Den omfatter provinsene L'Aquila, Chieti, Pescara og Teramo. Hovedstad er L'Aquila, og største by er Pescara.

Faktaboks

Uttale
abrˈuzzo

Natur

Regionen er et utpreget fjellandskap som omfatter Appenninenes høyeste topp, Monte Corno, 2912 meter over havet. Landskapet flater ut ned mot den smale kystsletta langs Adriaterhavet. Regionen har en stor nasjonalpark.

Næringsliv

Abruzzo er en vinregion, og flere DOC-viner fremstilles langs kysten og i enkelte fjelldaler. Best kjent er den milde og bløte rødvinen Montepulciano d'Abruzzo og den lette og oftest tørre hvitvinen Trebbiano d'Abruzzo. For øvrig er det variert jordbruk med blant annet. dyrking av hvete, poteter, druer, frukt, oliven, tobakk og sukkerbeter samt husdyrhold (sau). Industrien er konsentrert til provinshovedstedene, spesielt til Pescara, og inkluderer blant annet tekstil- og konfeksjonsindustri, møbel- og næringsmiddelindustri. Regionen har betydelig badeturisme.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg