Faktaboks

Abdullah bin Abdulaziz Al Saud

Kong Abdullah

Født
1. august 1924, Riyadh
Død
23. januar 2015
Abdullah
Abdullah var konge av Saudi-Arabia fra 2005 til 2015.
Av /Reuters.

Abdullah bin Abdulaziz Al Saud var Saudi-Arabias sjette konge, fra 2005 til 2015. Han ble innsatt 1. august 2005 da han som kronprins etterfulgte sin halvbror, kong Fahd ved dennes død, og regjerte til sin død, 23. januar 2015.

Som saudisk konge hadde han også den særlige stilling som beskytter av islams hellige steder Medina og Mekka, som ligger i Saudi-Arabia.

Bakgrunn

Kong Abdullah var 10. sønn av den saudiske statens grunnlegger, kong Abdulaziz ibn Saud. Han ble utdannet ved det saudiske hoffet, og i 1962 utpekt til sjef for Nasjonalgarden, som han utviklet til en moderne militær enhet. Stillingen styrket hans posisjon i kampen mellom potensielle tronarvinger, og prins Abdullah ble i 1982 utpekt til Saudi-Arabias kronprins og første visestatsminister, da Fahd ble ny monark. Han hadde da vært andre visestatsminister fra 1975, etter at kong Khalid tok over tronen.

Som visestatsminister ledet kronprinsen regjeringsmøtene, og hadde ansvar for mye av den løpende politikk i landet. Da kong Fahd grunnet sykdom fra 1995 var ute av stand til å styre landet, fungerte kronprins Abdullah som regent – til han overtok tronen i 2005.

Monark

Abdullah tilhørte gruppen av konservative monarker med nær eneveldig makt på Den arabiske halvøy. Samtidig som han fra enkelte hold, blant dem menneskerettighetsgrupper, ble anklaget for å lede et diktatur, ble han ansett som en statsleder som bidro til modernisering av sitt land, både på det økonomiske, sosiale og politiske området. Opposisjon mot det autoritære styresettet kom til uttrykk blant annet under Den arabiske våren, men ble dempet gjennom forsterket innsats innen sosiale reformer og modernisering.

Kongen ble kjent for å ta til orde for, og ha tatt initiativ til, dialog mellom ulike trossamfunn, og for å ta avstand fra de mest ytterliggående krefter innen islam, herunder jihadist-grupper som Den islamske stat, som han fordømte. Den saudiske kongen spilte en betydelig utenrikspolitisk rolle, særlig regionalt i Golfen og Midtøsten, men også internasjonalt forøvrig – ikke minst i kraft av Saudi-Arabias stilling i regionen. Kong Abdullah var ikke minst vært engasjert i diplomati med sikte på å finne en politisk løsning på Midtøsten-konflikten, og la i 2002 fram en plan for løsning av denne under toppmøtet i Arabiske liga. Han opprettholdt Saudi-Arabias nære forbindelser med Storbritannia og USA, og med våpenanskaffelser derfra videreførte han sitt tidligere arbeid med å bygge ut den saudiske militærmakten.

Kong Abdullah var en av verdens rikeste monarker, kjent blant annet for sin interesse for fullblodshester, og var en av Saudi-Arabias fremste oppdrettere av slike. I sin ungdom var han selv rytter, så vel som utøver av jakt med falker.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg