Faktaboks

Abdel Fattah al-Burhan
Født
11. juli 1960
Abdel Fattah al-Burhan

Generalen Abdel Fattah al-Burhan er øverste leder for Sudans væpnede styrker og har ledet den militære delen av styret i landet siden revolusjonen i 2019.

Abdel Fattah al-Burhan
Av /AP/NTB.

Abdel Fattah al-Burhan er en sudansk offiser og politiker. Han leder den sudanske hæren og har fungert som de facto sjef for Sudan i overgangsperioden etter avsettelsen av Omar al-Bashir i 2019.

Bakgrunn

Al-Burhan ble født i 1960 i Gandatu i det nordlige Sudan. Han gikk på skole på hjemstedet og i Shendi før han tok militær utdannelse i Khartoum. Han var regional kommandant i borgerkrigene i Sør-Sudan og Darfur. Der samarbeidet han med den profesjonelle militærstyrken Rapid Support Forces (RSF) og lederen, general Mohamed Hamdan, bedre kjent som Hemedti. Senere fikk al-Burhan videreutdannelse i Egypt og Jordan og ble kommandant for den sudanske hæren i 2018. Han ble forfremmet til generalløytnant under Sudans revolusjon i 2019.

Leder for det militære overgangsstyret

Al-Burhan ledet Overgangsmilitærstyret etter avsettelsen av president Omar al-Bashir og Ahmed Awad Ibn Auf i 2019. Han startet med å løslate politiske fanger og samarbeidet først med den sivile regjeringen ledet av Abdalla Hamdok. I 2019 ga han ordre om å slå ned demonstrasjonene som fortsatte mot det vedvarende militærstyret i Sudan. Al-Burhan var ansvarlig for voldelige angrep mot sivilbefolkningen i Khartoum i samarbeid med Hemedti og RSF, som er kjent for denne taktikken fra gruppens krigføring i Darfur.

Til tross for at al-Burhan hadde lovet at overgangen til sivilt styre ikke skulle vare mer enn to år, viste han stadig færre tegn på å ville gi fra seg makten. I stedet arresterte han stadig flere medlemmer av opposisjonen, inkludert statsministeren Hamdok. Hamdok hadde dessuten mistet støtten blant sivilbefolkningen, som ikke så noen vilje hos verken de sivile eller de militære sjefene til å lede landet til demokrati ved å organisere frie valg og trekke seg fra makten som avtalt i 2019.

Leder for det suverene overgangsrådet

25. oktober 2021 ledet al-Burhan et nytt militærkupp som tok makten fra Hamdok. Al-Burhan ble leder for det suverene overgangsrådet som skulle lede Sudan til frie valg innen 2023. Imidlertid viste hans internasjonale diplomati at han hadde andre planer. Først sikret al-Burhan støtte fra det militære regimet i nabolandet Egypt, ledet av general Abdel Fattah el-Sisi. De to generalene deler visjonen om militære regimer langs hele Nilen. Han åpnet også kommunikasjon og samarbeid med Russland og Vladimir Putins regime.

Til slutt prøvde han å få kontroll over RSF og Hemedti, som var al-Burhans nestleder i det suverene overgangsrådet. Diskusjoner for å innlemme RSF i den sudanske hæren ble avbrutt, og 15. april 2023 begynte en væpnet konflikt mellom Hemedti og al-Burhan. Konflikten ødela på kort tid mye infrastruktur i hovedstaden Khartoum og gjorde titusenvis av sudanere til flyktninger. Dessuten truer konflikten stabiliteten i landet og hele regionen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg