En borgerkrig i den nye staten Sør-Sudan brøt ut 15. desember 2013 etter konflikt mellom president Salva Kiir Mayardit og tidligere visepresident Riek Machar siden juli samme år.

Sør-Sudan ble en uavhengig stat etter løsrivingen fra Sudan i 2011. Delingen av Sudan var resultatet av en fredsavtale i 2005 etter to borgerkriger mellom nord og sør, fra 1955 til 1972 og fra 1983 til 2005. Fredsavtalen innebar en folkeavstemning hvor befolkningen i sør kunne stemme for opprettelsen av en egen stat i 2011. I valget stemte 99 % for løsrivelse, og staten Sør-Sudan ble opprettet samme år.

Det viste seg at motstanden mot nord var en samlende faktor for befolkningen med ulik etnisk bakgrunn i sør. Landet manglet både pålitelige politiske institusjoner og viktige statlige institusjoner som helsevesen og skolevesen. I tillegg til et svakt statsapparat hadde Sør-Sudan ingen sterk felles nasjonal identitet – verken før eller etter opprettelsen av staten.

Frigjøringsbevegelsen SPLM (Sudanese People’s Liberation Movement) hadde statsmakten i Sør-Sudan etter løsrivelsen. Den tidligere opprørslederen Salva Kiir Mayardit ble Sør-Sudans første president, og nestlederen Riek Machar ble visepresident.

I juli 2013 avsatte president Salva Kiir visepresident Riek Machar. Senere samme år endte partikonferansen til SPLM med skuddvekslinger i en militærleir utenfor hovedstaden Juba 15. desember 2013, og Salva Kiir beskyldte Riek Machar for forsøk på statskupp. Konfliktene mellom de to har et historisk bakteppe, og går tilbake til 1991 da Machar opprettet en egen opprørsgruppe ved siden av SPLA.

I løpet av kort tid ble SPLM splittet – hovedsakelig langs etniske linjer. Salva Kiir er dinka, og han fikk fortsatt støtte fra sitt eget folk, mens Riek Machar er nuer og hans folk støttet opprettelsen av SPLM i opposisjon. I tillegg har Uganda støttet Salva Kiir, mens Sudan er beskyldt for å støtte Riek Machar.

I løpet av 2014 var det fem forsøk på å få i stand en fredsavtale mellom de to stridende partene, men ingen av dem lyktes.

26. august 2015 ble en ny og mer omfattende fredsavtale signert av Salva Kiir og Riek Machar etter sterkt press fra USAs utenriksminister og lederen for FNs sikkerhetsråd. I henhold til avtalen skulle Riek Machar gjeninnsettes som visepresident.

7. juli 2016 brøt det på nytt ut væpnet konflikt mellom de to partene. Flere hundre mennesker ble drept og mange tusen er drevet på flukt. Utover høsten 2016 advarte FN flere ganger om at det er fare for folkemord i landet.

I februar 2017 ble det erklært hungersnød i flere av landets stater som følge av borgerkrigen og økonomisk kollaps.

I løpet av borgerkrigen er 50 000 mennesker drept og mer enn 2,5 millioner er drevet på flukt – enten til nabolandene eller internert i FN-leirer. Det er anslått at 12 000 barn er rekruttert som soldater, mens 280 millioner kroner har vært brukt til kjøp av våpen. Samtidig har mer enn seks millioner mennesker behov for nødhjelp, og landet står på randen av en omfattende sultkatastrofe ettersom folk ikke får dyrket jorden sin på grunn av krigshandlingene.    

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.