Borgerkrigen i Sør-Sudan

Salva Kiir Mayardit har vært president i republikken Sør-Sudan siden den ble selvstendig i 2011, og er en av lederne som nå har ført det unge landet inn i en borgerkrig. Foto fra 2013.
Av /NTB Scanppix.

Riek Machar var visepresident i den nyopprettede staten Sør-Sudan fra 2011 til 2013. Da ble han og resten av regjeringen kastet av den sittende presidenten Salva Kiir. Årsaken skal ha vært at Riek Machar uttrykte ønsker om å være presidentkandidat ved valget i 2015. Foto fra 2014.

Av /NTB Scanpix.
Soldater fra Sudan People's Liberation Army (SPLA).
Barn kjøler seg ned i en FN-drevet leir i Juba, 2016.
.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

En borgerkrig i den nye staten Sør-Sudan brøt ut 15. desember 2013 etter konflikt mellom president Salva Kiir Mayardit og tidligere visepresident Riek Machar siden juli samme år.

Bakgrunn for konflikten

Sør-Sudan ble en uavhengig stat etter løsrivelsen fra Sudan i 2011. Delingen av Sudan var resultatet av en fredsavtale fra 2005 etter to borgerkriger mellom nord og sør, fra 1955 til 1972 og fra 1983 til 2005. Fredsavtalen innebar en folkeavstemning hvor befolkningen i sør kunne stemme for opprettelsen av en egen stat i 2011. I valget stemte 99 prosent for løsrivelse, og staten Sør-Sudan ble opprettet samme år.

Det viste seg at motstanden mot nord var en samlende faktor for befolkningen med ulik etnisk bakgrunn i sør. Landet manglet både pålitelige politiske institusjoner og viktige statlige institusjoner som helsevesen og skolevesen. I tillegg til et svakt statsapparat hadde Sør-Sudan ingen sterk felles nasjonal identitet – verken før eller etter opprettelsen av staten.

Den politiske konflikten

Frigjøringsbevegelsen SPLM/SPLA (Sudanese People’s Liberation Movement/Army) hadde statsmakten i Sør-Sudan etter løsrivelsen. Den tidligere opprørslederen Salva Kiir Mayardit ble Sør-Sudans første president, og nestlederen Riek Machar ble visepresident.

I juli 2013 avsatte president Salva Kiir visepresident Riek Machar. Senere samme år endte partikonferansen til SPLM med skuddvekslinger i en militærleir utenfor hovedstaden Juba 15. desember 2013, og Salva Kiir beskyldte Riek Machar for forsøk på statskupp. Konfliktene mellom de to har et historisk bakteppe, og går tilbake til 1991, da Machar opprettet en egen opprørsgruppe ved siden av SPLA.

I løpet av kort tid ble SPLM splittet – hovedsakelig langs etniske linjer. Salva Kiir er dinka, og han fikk fortsatt støtte fra sitt eget folk, mens Riek Machar er nuer og hans folk støttet opprettelsen av SPLM i opposisjon. I tillegg har Uganda støttet Salva Kiir, mens Sudan er beskyldt for å støtte Riek Machar.

Mislykkede fredsavtaler

I løpet av 2014 var det fem forsøk på å få i stand en fredsavtale mellom de to stridende partene, men ingen av dem lyktes.

26. august 2015 ble en ny og mer omfattende fredsavtale signert av Salva Kiir og Riek Machar etter sterkt press fra USAs utenriksminister og lederen for FNs sikkerhetsråd. I henhold til avtalen skulle Riek Machar gjeninnsettes som visepresident.

7. juli 2016 brøt det på nytt ut væpnet konflikt mellom de to partene. Flere hundre mennesker ble drept og mange tusen er drevet på flukt. Utover høsten 2016 advarte FN flere ganger om at det er fare for folkemord i landet.

I februar 2017 ble det erklært hungersnød i flere av landets stater som følge av borgerkrigen og økonomisk kollaps.

Borgerkrigen i tall

I løpet av borgerkrigen er mer enn 50 000 mennesker drept og over 2,5 millioner er drevet på flukt – enten til nabolandene eller internert i FN-leirer. Det er anslått at 12 000 barn er rekruttert som soldater, mens 280 millioner kroner har vært brukt til kjøp av våpen. Samtidig har mer enn seks millioner mennesker behov for nødhjelp, og landet står på randen av en omfattende sultkatastrofe ettersom folk ikke får dyrket jorden sin på grunn av krigshandlingene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg