Abdalla Hamdok

Faktaboks

Abdalla Hamdok
Født
1956, Kordofan, Sudan
Abdalla Hamdok er statsminister i Sudan.
Av /Reuters/NTB Scanpix.

Artikkelstart

Abdalla Hamdok er en sudansk økonom og politiker som siden 20. august 2019 er statsminister i Sudan. Han ble utnevnt av landets såkalte suverenitetsråd, som er Sudans utøvende myndighet i en overgangsperiode etter at president Omar al-Bashir ble avsatt i et kupp i april 2019.

Bakgrunn

Abdalla Hamdok er utdannet ved universitetet i hovedstaden Khartoum og har sin doktorgrad i økonomi fra universitetet i Manchester i Storbritannia.

Hamdok arbeidet for det sudanske ministeriet for finans og økonomisk planlegging fra 1981 til 1987. På 1990-tallet jobbet han for Den internasjonale arbeidsorganisasjonen i Zimbabwe og for Afrikabanken i Elfenbenskysten. Fra 2003 til 2008 var han den regionale direktøren for Afrika og Midtøsten ved International Institute for Democracy and Electoral Assistance. I 2001 og 2002 jobbet han for FNs økonomiske kommisjon for Afrika, og fra 2011 til oktober 2018 var han kommisjonens visedirektør.

Statsminister

Suverenitetsrådets utnevnelse av teknokraten Hamdok som landets statsminister ble sett på som et ønske om å løse de økonomiske problemene som har rammet det moderne Sudan. Hamdok har blant annet uttrykt ambisjoner om å oppgradere Sudans jordbruk fra selvbergingsjordbruk (hvor produktet bare dekker lokale behov) til drivende faktor i Sudans handel med utlandet i en tid preget av matvareusikkerhet som følge av klimaendringer.

Hamdok er sett som en progressiv politiker. I november 2019 vedtok han opphevelsen av ordensloven, som var veldig restriktiv mot kvinners rettigheter i offentligheten, og inkluderte fire kvinnelige ministre i regjeringen. 1. mai 2020 kriminaliserte regjeringen hans kjønnslemlestelse av kvinner og jenter. Dessuten har han skiftet alle administratorene på de sudanske universitetene som var knyttet til president Omar al-Bashirs regime og oppløst al-Bashirs parti Nasjonal Kongress.

I utenrikspolitikken trakk Hamdok ut 10 000 av de 15 000 sudanske soldatene som Bashirs regime hadde sendt til Jemen for å støtte den saudiske krigføringen i landet. Han er den første sudanske statsministeren som har besøkt USA siden 1985, og sørget for at USA gjenopptok diplomatisk kontakte med Sudan 4. desember 2019.

Som de fleste medlemmene i overgangsregjeringen, kan Hamdok ikke delta i valget som etter planen skal finne sted i 2022.

Han overlevde et attentat i Khartoum den 9. mars 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg