Faktaboks

Mohamed Hamdan Dagalo

Hemedti, Hemetti, Hemeti (det vil si «lille Mohamed»)

Født
1975, Darfur, Sudan
Levetid - kommentar
nøyaktig fødselsdato er ikke kjent
General Dagalo kledd i kakifarget militæruniform.

Mohamed Hamdan Dagalo fotografert etter avsettelsen av Omar al-Bashir i 2019.

Foto av Mohamed Hamdan Dagalo
AP/NTB.

Mohamed Hamdan Dagalo (kalt Hemedti – «Lille Mohamed») er en sudansk offiser. Han er leder for Rapid Support Forces (RSF), som ble grunnlagt i 2013 for å omorganisere Janjaweed-militsen og støtte Sudans regjering i krigen i Darfur. I 2019 ble han nestleder for det militære overgangsstyret ledet av Abdel Fattah al-Burhan, sjefen for Sudans hær. I april 2023 angrep RSF hovedstaden Khartoum for å velte Burhans regjering. Hemedtis næringsvirksomheter gjør ham til en av de rikeste personene i Sudan.

Bakgrunn

Dagalo-familien kommer fra Darfur, og Mohamed Hamdan selv er medlem av Rizeigat-stammen som driver med kamelgjeting i Nord-Darfur. Det er ukjent når han er født, men trolig i perioden 1973–1975. Han er ikke utdannet, men praktiserte den tradisjonelle næringen for stammen sin og ble medlem av Janjaweed i løpet av Darfur-krigen.

Leder for RSF

I 2013 hadde daværende president Omar al-Bashir nesten mistet kontroll over situasjonen i Darfur, inkludert Janjaweed som kriget for interessene hans. Da presenterte Hemedti seg som hærføreren som kunne lede al-Bashir til seier mot alle opprørerne i landet. Han lyktes også i å bekjempe flere revolusjonære grupperinger i en rekke angrep som ble fordømt som forbrytelser mot menneskeheten.

RSF ble også kilde for profesjonelle soldater som kriget for Saudi-Arabia i Jemen. Også der ble Hemedtis hær anklaget for forbrytelser mot menneskeheten. Fra deres base i Darfur kontrollerte også Hemedti og RSF migrasjonen fra Sahel til Sudan, en lukrativ aktivitet for ham og hæren hans. Hemedti har også jobbet for å få en ledende rolle i den nye gullutvinningen i Sudan, og gradvis samlet han mer rikdom og makt enn alle andre i den siste fasen av al-Bashirs regime.

Styresmaktene i Khartoum likte ikke utviklingen, som gjorde Hemedti til en maktperson det var vanskelig å komme forbi når avgjørelser skulle tas.

Da al-Bashir måtte slå ned opprør i Khartoum, ble Hemedti kalt inn for å redde situasjonen. Angrepet mot demonstranter 10. april 2019 var trolig Hemedtis gjerning etter al-Bashirs bestilling. RSF-sjefen nektet imidlertid for at hans soldater sto bak. Dagen etter ble al-Bashir arrestert av RSF og avsatt.

Hemedti i regjeringen

Som ofte i Sudans historie var det militæret som tok makten, med Hemedti som nestleder i det militære overgangsstyret ledet av Abdel Fattah al-Burhan. Demonstrasjonene fortsatte, og Hemedtis hær angrep de sivile og drepte hundrevis i hovedstaden 3. juni 2019 i det som blir kalt «Khartoum-massakren». Likevel signerte han to uker senere en avtale med opposisjonskoalisjonen (Forces of Freedom and Change), og én måned senere ble han én av de elleve medlemmene i suverentitsrådet som skulle lede Sudan til nasjonalt valg i 2022. Den utnevnte statsministeren, Abdalla Hamdok, ble kidnappet i et militært kupp ledet av al-Burhan, og utenom en kort periode mellom november 2021 og januar 2022 var makten i hendene til de to generalene.

2023-konflikten

I overgangsperioden måtte mye endres i landet for å gå over fra et militært regime til et demokrati. Blant annet måtte Hemedtis maktbase RSF oppløses og innlemmes i Den sudanske hæren ledet av al-Burhan. Kravet var å fullføre prosessen i løpet av to år, men Hemedti krevde ti år. Uenigheten mellom de to generalene ledet til et brudd i samtalene tidlig i april 2023. Hemedti samlet RSF-styrkene i strategiske posisjoner rundt Khartoum og i Darfur. 15. april 2023 startet den væpnete konflikten mellom de to generalene.

I deres diplomatiske aktivitet kunne denne konflikten skimtes allerede i 2019. Mens al-Burhan besøkte Egypt og al-Sisis militære regime, reiste Hemedti til Saudi Arabia og lovet å støtte saudiere mot fiendene deres. Hemedti får støtte fra den russiske Wagner-gruppen, fra Libya og De forente arabiske emiratene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg