Osram

Artikkelstart

Osram er en tysk produsent av lyspærer og belysningsutstyr grunnlagt i 1919 ved at AEG, Siemens & Halske og Deutsche Gasglühlicht slo sammen sin produksjon av lyspærer.

Faktaboks

Etymologi
av osmium og wolfram
Også kjent som
OsRam Licht AG

Osram er nå et heleid datterselskap av Ams AG. Selskapet overtok i 1993 den amerikanske lyspæreprodusenten Sylvania, som også lager forbrukerelektronikk (TV-er med mer). Hovedkontoret ligger i München.

I 2020 hadde Osram en omsetning på rundt 3 milliarder euro og rundt 22 000 ansatte. Navnet Osram kommer av materialene osmium og wolfram. Osram ble registrert som varemerke i 1902. I 2016 skilte selskapet ut avdelingen for blant annet smartbelysning, kretskort og bilindustri, LEDvance, i et selsvstendig selskap.

Osram i Norge

I Norge ble datterselskapet Osram AS grunnlagt i 1916 som Norsk Elektrisk Lampefabrikk (NEL), hvor Osram i 1920 fikk aksjemajoriteten. Etter andre verdenskrig overtok staten den tyske aksjeposten (delvis videre overtatt av britiske selskaper), og selskapet fikk i 1946 navnet Osram-Fabrikken. De resterende statsaksjer (25 prosent) ble i 1985 solgt, og Osram overtok etter hvert igjen kontrollen.

Selskapet hadde fabrikk for lyspærer i Drammen, hvor produksjonen ble avviklet i 2005. Fabrikken pakket fortsatt pærer for det norske markedet frem til 2008, da selskapet forlot produksjonsanlegget i Drammen.

Datterselskapet LEDvance AS har fortsatt virksomhet i Norge, med en omsetning på rundt 176 millioner i 2020.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg