støvsuger
Støvsugere har som regel ulike munnstykker egnet for støvsuging av ulike typer flater.
støvsuger
Av /Shutterstock.

Støvsuger er en elektrisk husholdningsmaskin som brukes til tørr rengjøring av gulv og andre flater som tepper og møbler.

Støvsugeren virker ved at en motor lager et undertrykk som suger mindre partikler inn gjennom et munnstykke, opp gjennom et rør og inn i selve støvsugeren. Der filtreres luften slik at partiklene blir igjen mens luften presses ut. Støvet blir samlet opp i en støvsugerpose som i dag oftest er laget i papir. Posen må skiftes før den er full for å opprettholde full effekt av støvsugeren. Tidligere ble posene ofte laget av stoff og ble tømt og satt inn igjen.

En støvsuger er et helt vanlig hjelpemiddel i norske husholdninger og regnes med som standardutstyr. Styrken på en støvsuger angis som regel i watt. Jo flere watt, jo kraftigere er maskinen. Støvsugere har som regel ulike munnstykker egnet for støvsuging av ulike typer flater. Støvsugeren kan ha meier, hjul eller en luftpute under for å lette transporten av maskinen rundt på gulvet.

Ulike typer

Sentralstøvsuger

En sentralstøvsuger har en motor fast plassert et sted i huset. Støvsugerslangen kobles til kontakter spredt utover i huset. Fra kontaktene går det et rørsystem til filtrering og oppsamling. Fordelene med sentralstøvsuger er at personen som rengjør ikke trenger å frakte motoren rundt, og at filtreringen av luften kan gjøres et annet sted, slik at de minste partiklene ikke spres tilbake i rommene som rengjøres.

Våtstøvsuger

robotstøvsuger
Robotstøvsugere, som arbeider på egenhånd, ble utviklet i 2009.
robotstøvsuger
Av /Shutterstock.

En våtstøvsuger kan brukes til å fjerne både tørt og våt smuss. Det finnes også våtstøvsugere som har vanntank og tilsetter vann, eventuelt blandet med rengjøringsmiddel, mens den suger. En slik støvsuger er egnet til rengjøring av våtrom, tekstiler og harde flater. Den virker som en mellomting mellom støvsuging og vasking.

Robotstøvsuger

En robotstøvsuger er en liten, rund støvsuger uten slange. Den arbeider på egen hånd og fjerner partikler mens den beveger seg rundt. Robotstøvsugeren ble utviklet i 2009.

Historie

Electrolux-55
Støvsuger av merket Electrolux, 1955-modell, produsert ved konsernets støvsugerfabrikk i Oslo.
Av /Billedbladet NÅ.
Lisens: CC BY 4.0

På slutten av 1800-tallet var det stor interesse for utvikling av husarbeidet, og mange nye metoder og redskaper ble utviklet. Hjemmene skiftet karakter, med mer tekstiler og større vekt på hygge og renhold, samtidig som det ble flere lyskilder. Disse endringene startet først i borgerlige hjem, men spredte seg til hele befolkningen. Støvet ble dermed både mer synlig – og mindre akseptert.

Flere av de maskinene som nå er elektriske ble utviklet før de ble elektrifisert. Dette gjelder både vaskemaskin og støvsuger. Forløperen for støvsugeren var en manuell vakuumrengjører for tepper. Den ble utviklet på 1860-tallet i USA, men motorisert først på 1900-tallet. Det var flere ulike modeller, men det var først de elektriske modellene som gjorde støvsugeren populær. Av de tidlige støvsugerne var Hoover, patentert i 1908, og danske Nilfisk, patentert i 1910, viktige varer. Hoover og verbet «hoovering» brukes fortatt på engelsk. Bruken av varemerkenavn som generisk betegnelse vitner om det store gjennomslaget for et bestemt fabrikat. I mange år var støvsugeren en luksusartikkel, og den ble først vanlig etter andre verdenskrig.

Støvsugerne fikk konkurranse av nye metoder for tørr rengjøring da mikrofiber ble vanlig på slutten av 2000-tallet. Samtidig ble folk mer oppmerksomme på at støvsugeren sprer de minste partiklene, og at effekten av støvsuging dermed er mindre enn det umiddelbart ser ut som. Forbedrede støvsugere imøtekommer denne kritikken.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg