kjøleskap

Kjøleskap. Prinsipptegning av et husholdningskjøleskap sett fra baksiden.

Av /Store norske leksikon ※.

Artikkelstart

Kjøleskap er et isolert skap med kuldeanlegg for oppbevaring av lettbedervelige matvarer med mer. Vanligvis benyttes elektrisk drevne kompressorkuldeanlegg, men i spesielle tilfeller benyttes også absorpsjonskuldeanlegg (gassdrift) og peltieranlegg (små spesialskap, se peltiereffekt). I vanlige husholdningskjøleskap holdes temperaturen gjerne på 0–4 grader celsius, som er tilstrekkelig for korttidsoppbevaring av mat. Ofte benyttes kombinasjonsskap (kjøl/frys), som i tillegg til kjøleskapet inneholder et fryseskap for langtidsoppbevaring av frosne matvarer ved −20 til −30 grader celsius.

Virkemåte

Virkemåte for kompressorkuldeanlegg

Varmen som lekker inn i kjøleskapet fra rommet utenfra, tas opp (fjernes) av kuldeanlegget, der et lettflyktig arbeidsmedium (kuldemediet) sirkulerer i et lukket anlegg med fire hovedkomponenter: fordamper, kompressor, kondensator og strupeorgan. Den varmen som fjernes, kalles anleggets kuldeytelse. Virkemåten er basert på at kuldemediets metningstemperatur er gitt av og øker med trykket, og at en væske som fordamper, tar opp (binder) varme. Varmeopptaket skjer i fordamperen inne i kjøleskapet. Ved å holde trykket i fordamperen lavt vil fordampertemperaturen være lavere enn kjøleskapstemperaturen, og kuldeytelsen kan strømme inn og fordampe kuldemediet. Kuldeanleggets kompressor, som står i bunnen på utsiden av kjøleskapet, suger av det fordampede kuldemediet og øker trykket så mye at metningstemperaturen blir høyere enn omgivelsestemperaturen. Derved avgis varme i kondensatoren på baksiden av kjøleskapet, slik at kuldemediedampen bringes tilbake til væskeform igjen (kondenserer), før den slippes tilbake til fordamperen gjennom strupeorganet for å ta opp ny kuldeytelse. For å øke trykket på kuldemediet må vi tilføre mekanisk arbeid til kompressoren. Dette gjøres ved en elektromotor som er innebygd i kompressoren. Kuldeanleggets energibehov er den elektrisiteten som kreves for å drive elektromotoren.

I de senere årene har man gått over naturvennlige gasser som kjølemedium, for eksempel isobutan (R600a). Denne påvirker ikke ozonlaget eller drivhuseffekten.

Historie

Kjøleskap med mekanisk kjøling kom i begynnelsen av 1920–årene i USA, men ble produsert i større antall enn isbokser hvor man brukte isblokker, først ti år senere. I Norge kom de første kjøleskapene på 1950-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Mats Linder

Kjøleskap ble produsert i Norge i hvert fall i 1940 av Wessel & Co. Så siste setningen bør korrigeres. Kan tenke meg at det var produksjon i Norge på 1930-tallet.

svarte Anne Eilertsen

Takk for innspillet! Vi har ikke noen fagansvarlig på denne kategorien for øyeblikket, men håper på å få artikkelen oppdatert etter hvert. :)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg