Øyvind Torseter, prisbelønt norsk illustratør, barnebokforfatter, tegneserieskaper og billedkunstner. Han har utgitt en rekke bildebøker, både med egne tekster og som illustratør i samarbeid med andre forfattere. Noen av bøkene er også oversatt til andre språk. For bøkene har han mottatt flere betydningsfulle priser og utmerkelser, blant annet Bokkunstprisen.

Øyvind Torseter er utdannet ved Merkantilt Institutt, Skolen for Grafisk Design og Kent Institute of Art and Design i England. Han bor og arbeider i Oslo.

Debuten som barnebokforfatter kom i 2002, med boka Mister Random. I 2004 fulgte bildeboka Klikk, som fikk stor oppmerksomhet da den samme år ble tildelt Bildebokprisen og i tillegg fikk to priser i kåringen Årets vakreste bøker 2005. Klikk handler om en liten gutt som er på besøk hos besteforeldrene sine og ved et uhell låser seg inne på do. Tittelen på boka henviser til lyden av «klikket» i døra idet den låses.

Torseter har også mottatt den høythengende Bokkunstprisen i 2011. For boka Avstikkere (2007) vant han den internasjonale prestisjetunge Bologna Ragazzi Award, og fikk gulldiplom i Årets vakreste bøker i 2008. For sin orginale, gjennomhullete bildebok Hullet (2012) ble han nok en gang hedret med gull, i tillegg til pris for Årets best tilrettelagte Bok. Torseter mottok Statens treårige arbeidsstipend for yngre kunstnere i 2002.

I 2014 mottok han, sammen med forfatter Håkon ØvreåsNordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris 2014 for barneboka Brune (2013). I 2017 mottok han Illustrasjonsprisen for illustrasjonene til Torun LianAlice svømmer ikke (2016).

Bildeboka Klikk med tekst og illustrasjoner av Øyvind Torseter ble gitt ut på CappelenDamm i 2004. 

Omslag til bildeboka Klikk (2004) av Øyvind Torseter av Øyvind Torseter/Cappelen Damm. Gjengitt med tillatelse

Torseters illustrasjoner er ofte basert på enkle og lekne tegninger som samtidig har et komplekst og følelsesladet innhold. Flere av bøkene er laget i tegneseriestil, helt eller delvis uten ord, der bildene forteller handlingen av seg selv. Han benytter seg av tradisjonelle tegneteknikker, digitale uttrykk og tredimensjonal papirklipp.

Han har hatt separatutstillinger ved blant annet Kunstnerforbundet (2004) og Tegnerforbundet (2007). Verkene hans er innkjøpt av Nasjonalgalleriet og Utsmykkingsfondet for offentlige bygg. Han er medlem av Tegnerforbundet, Norske Grafikere og Grafill.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.