Faktaboks

Beate Grimsrud
Født
28. april 1963, Bærum
Død
1. juli 2020, Stockholm, Sverige
Beate Grimsrud
Av /NTB scanpix.

Beate Grimsrud var en norsk og svensk forfatter. Hun var fra Bærum, men bodde i Sverige, og hun skrev sine bøker på både svensk og norsk. Hun er mest kjent for hovedverk som Å smyge forbi en øks (1998), En dåre fri (2010) og Jeg foreslår at vi våkner (2020). Men Grimsrud skrev også barnebøker og dramatikk. Flere av bøkene hennes er oversatt til en rekke språk. Hun ble tildelt flere priser, blant annet Kritikerprisen (2010), Doblougprisen (2011) og Sveriges radios pris (2010).

En original forteller

Som forteller var Grimsrud original i sin evne til å skrive frem tilstander et sted midt mellom det absurde, det drømmeaktige, eventyrlige og barnlige – eller det psykotiske. Hun åpnet ofte rom inn til ulike verdener som kunne være både vakre og poetiske, men også skremmende og brutale – dessuten av og til humoristiske. Noen ganger vet man ikke helt om det er tragisk eller humoristisk, som når far kommer hjem med feil barn fra barnehagen. Stilistisk hadde Grimsrud et helt særegent talent, nemlig mestergrepet om setningen. Underfundige setninger kunne utgjøre selve tittelen på hennes bøker: Det fins grenser for hva jeg ikke forstår (1990). Men oftest inngikk de som del av personskildringen: «Lydia er lei seg i armene. Hun rister dem, men det triste er der fortsatt.» Eller: «Jeg nekter å bli voksen før alt har sluttet å dø.»

Debut

Beate Grimsrud debuterte i 1989 med novellesamlingen Det fins grenser for hva jeg ikke forstår. Hennes første roman, Continental Heaven, kom i 1993.

Gjennombrudd

Grimsruds gjennombruddsroman var Å smyge forbi en øks (1998). Romanen er en barndomsskildring der vi møter Lydia på åtte år og hennes familie. Vi blir kjent både med en usedvanlig familie og et usedvanlig menneske. Både Å smyge forbi en øks og den frie fortsettelsen, Hva er det som fins i skogen, barn (2002) ble godt mottatt av kritikerne. I Søvnens lekkasje (2007) var språket mer stilisert enn i de tidligere utgivelsene – og med et stort persongalleri. Fortellingen foregår i løpet av en natt, og vi følger hovedpersonens drømmer.

Et nytt høydepunkt

En dåre fri (2010) er en roman om psykisk sykdom og en forsvarstale for det skapende mennesket. Hun mottok Kritikerprisen i 2010 for romanen, og den ble også nominert til Nordisk Råds litteraturpris i 2011 både fra Norge og Sverige.

I romanen Jeg foreslår at vi våkner (2020) skrev Grimsrud om kreftsykdom: "Vilde har fått en helt egen problemstilling. Ordene hviskes i den varme vinden. Hun har fått en iskald diagnose. Opp flyr ordene, tanken står stille. Tikk, takk... anei, Vilde er ikke lenger normal. Hun har mistet det viktigste, som hun ser det. Tiden. Både fremtiden, nåtiden og fritiden." Romanen høstet glimrende kritikker både i Sverige og Norge.

Grimsrud skrev også filmmanus, annet Ballen i øyet (2000) og tekster for musikk og dans, samt tre utgitte skuespilltekster (Har noen sett meg et annet sted, 1996).

Utgivelser

Romaner

 • Jeg foreslår at vi våkner (2020)
 • Evighetsbarna (2015)
 • En dåre fri (2010)
 • Søvnens lekkasje (Roman, Cappelen Damm, 2007)
 • Hva er det som fins i skogen barn? (2002)
 • Å smyge forbi en øks (Roman, Cappelen, 1998)
 • Continental Heaven (Roman, Cappelen, 1993)

Sitater

 • Det fins grenser for hva jeg ikke forstår (1990)

Barnebøker

 • Dinosaurene og de dansende trærne (2009)
 • Alba og Adam (2008)
 • Klar ferdig gå! (2007)

Dramatikk og filmmanus

 • Ballen i øyet (Filmmanus 2000)
 • Har noen sett meg et annet sted: Et Tvilling prosjekt (Dramatikk, 1994)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg