Hugo Pratt

Faktaboks

Hugo Pratt
Født
15. juni 1927, Rimini, Italia
Død
20. august 1995, Grandvaux, Sveits
I 2019 fullførte Minuskel forlag den første komplette oversettelsen av "Corto Maltese" til norsk, 30 år etter at serien ble avsluttet.

Artikkelstart

Hugo Pratt er en italiensk tegneserieskaper, best kjent for Corto Maltese.

Corto på norsk

Pratt debuterte i 1945 og laget spenningsserier innenfor en rekke sjangere. Best kjent av hans eldste serier er Sgt. Kirk fra 1950–årene. 1967–1989 laget han Corto Maltese, en ikonisk antihelt, sjømann og eventyrer, som i sine skattejakter og rastløse omstreifing i verden i tiden før og etter første verdenskrig stadig roter seg ut i livstruende situasjoner med større konsekvenser for storpolitikken enn sin egen berikelse.

Serien ble delvis utgitt på norsk, hulter til bulter, over en periode på over 25 år. De første smakebitene kom i bladet Serie-Fokus tidlig i 1980-årene, før Cappelen fulgte opp med fire album i 1986–1990. I 2006 ga Egmont ut en påkostet boks på syv album, eller første halvdel av den komplette sagaen. Men den andre boksen ble aldri utgitt.

I 2015 innledet Minuskel forlag en gjenutgivelse av den komplette serien i totalt tolv nyoversatte album, en utgivelsesserie som ble fullført i 2019.

Kontrovers og priser

Sammen med Milo Manara laget Pratt Indian Summer (1983), som skapte debatt i Norge da Tronsmo bokhandel nektet å selge den norske oversettelsen, fordi bokhandelen regnet sexscenene og Manaras erotiske tegnestil som spekulativt, ikke minst på grunn av en sexscene mellom en ung kvinne og hennes onkel. Et annet hovedverk av Pratt er Gli scorpioni del deserto (The Scorpions of the Desert, 1969-1992).

Pratt vant en rekke priser for sine serier, blant annet fire priser ved Europas største tegneseriefestival i Angoulême, Frankrike, hvor en statue av Corto Maltese står foran tegneseriemuseet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg