Håkon Øvreås

Faktaboks

Håkon Øvreås
Født
5. april 1974, Stord
Håkon Øvreås
/Gyldendal Norsk Forlag.
Brune
Brune
Av .

Artikkelstart

Håkon Øvreås er en norsk lyriker og barnebokforfatter. Sammen med illustratør Øyvind Torseter vant han Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2014 for Brune (2013). Boka er oversatt til en rekke språk og utgitt i 30 land.

Bakgrunn

Øvreås er oppvokst i Holmestrand hvor han nå bor. Han er utdannet litteraturviter fra Universitetet i Oslo. Siden 2015 har han vært ansatt som redaktør i Forlaget Solum Bokvennen.

Barnelitteratur

Øvreås utga sin første bok for barn i 2013. Brune er en fortelling skrevet for småtrinnet, gjennomillustrert av Øyvind Torseter. I denne og de to oppfølgerne, Svartle (2015) og Blåse (2018), skildres vennegjengen Rune, Atle og Åse. Som titlene gjenspeiler, opptrer vennene som superheltene Brune, Svartle og Blåse, og de er hovedperson i hver sin bok.

Den kritikerroste debuten skildrer hvordan Rune og vennene hans hevnmaler syklene til en gjeng jevngamle plageånder. I bok nummer to får Atle hjelp i sine fantasifulle forsøk på å imponere den nye jenta Sandy, mens i tredje bok er det ordføreren og en korrupt kapitalist som er hovedmotstanderne, samtidig som Åse må løse konflikter på hjemmebane.

Bøkene er satt i et realistisk univers, med lekne overdrivelser og betydningstette dialoger. Illustrasjonene til Torseter er enkle, ekspressive og fulle av referanser til både kunsthistorie og populærkultur.

Lyrikk

Forfatteren debuterte med en diktsamling for voksne. Avstanden mellom hus kom i 2008 på Cappelen Damm. Senere diktsamlinger er Grevlingvariasjonene (2011) og Kjærlighet er den ting (2014). I alle tre samlingene finner vi hverdagssituasjoner blandet med absurde og drømmeaktige bilder. Den første utgivelsen tar for seg enkeltmennesker i et sosialdemokratisk system. De to neste utgivelsene beskriver nære relasjoner: familien og barndommen i Grevlingsvariasjonene og kjærlighetsrelasjonen i Kjærlighet er den ting.

Utmerkelser

For debutboka Brune ble Øvreås tildelt NBUs debutantpris Trollkrittet og litteraturprisen i Kulturdepartementets priser for barne- og ungdomslitteratur. Sammen med illustratør Øyvind Torseter mottok han Nordisk råds barne- og ungdomslitteraturpris i 2014. Etter oversettelse mottok Øvreås den nederlandske Zilveren Griffel (2015), de to tyske prisene Luchs-preis des Jahres (2016) og Kinderbuchpreis des Landes NRW (2017) og den franskspråklige Prix littéraire Bernard Versele (2018) for Brune. Boka var også nominert til Brageprisen og Deutsche Jugendliteraturpreis.

Utgivelser

  • Blåse (barnebok, Gyldendal, 2018)
  • Svartle (barnebok, Gyldendal, 2015)
  • Kjærlighet er den ting (lyrikk, Cappelen Damm, 2014)
  • Brune (barnebok, Gyldendal, 2013)
  • Grevlingvariasjonene (lyrikk, Cappelen Damm, 2011)
  • Avstanden mellom hus (lyrikk, Cappelen Damm, 2008)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg