Évariste Régis Huc

Faktaboks

Évariste Régis Huc
Uttale
yk
Født
1813
Død
1860

Artikkelstart

Évariste Régis Huc var en fransk katolsk lasarist munk og prest fra en familie som kom fra den franske karibiske øya Martinique. Han ble kjent for sine reisebeskrivelser fra Tibet og Kina.

Bakgrunn

Huc ble utdannet ved et katolsk seminar i Toulouse i Frankrike og ble presteviet i 1839. han ble samme år sendt til den portugisiske kolonien Macao i Kina som forberedelse for å arbeide som misjonær i Kina. Her tok han utdanning i språk.

Reiser og misjonsarbeid

Etter utdanningen reiste Évariste Régis Huc inn i Kina. Han la vekt på å se ut som en kineser. Han anla hårpisk og kledde seg som en kineser. Etter opphold i den sørlige og nordlige delene av Kina reiste han videre til Mongolia. Han var i Mongolia til 1844 og reiste så videre til Tibet. Samtidig som han arbeidet med å spre kunnskap om kristendommen la han vekt på å sette seg inn i lokal kultur og språk.

Sammen med en annen lasarist, Joseph Gabet, og en ung tibetansk prest som hadde konvertert til katolisismen kom han til Lhasa i Tibet i 1846. Da han og Gabet kom til byen var det andre gang den ble besøkt av europeere.

De forsøkte å anlegge en misjonsstasjon, men ble utvist fra Tibet av den kinesiske sendemann i landet. Etter dette reiste de til Guangzhou i Kina og arbeidet der som misjonærer i nesten tre år. I 1853 reiste han tilbake til Europa med sterkt svekket helse.

Spania og Frankrikes krig mot Vietnam i 1858

Huc fortsatte imidlertid å arbeide aktivt med kinesiske forhold, og var med på forhandlingene som førte til den franske og spanske krigen mot Cochin-Kina (Vietnam) som varte fra 1858 til 1862. Krigen startet fordi Vietnam hadde henrettet to spanske misjonærer og endte med at det franske koloniimperiet i Indokina ble etablert. Frankrike brukte henrettelsene som grunnlag for å starte sin ekspansjon samtidig som britene øket sin makt i Kina under opiumskrigen.

Publikasjoner

Huc skrev flere reiseskildringer og beskrivelser fra kinesisk og tibetansk kultur. Han var en god formidler og bøkene ble anerkjent som viktige vitenskapelige bidrag. Huc fikk æreslegionen og ble medlem av det franske akademi for sitt arbeid. Hans arbeider ble oversatt til en rekke språk og ble svært populære.

Ettermæle

Évariste Régis Huc blir regnet som en viktig kjenner av Tibet og kinesiske forhold, men også som en misjonær som er forbundet med fransk og europeisk kolonialisme.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Huc, Évariste Régis (1857-1858). Le Christianisme en Chine, en Tartarie et au Tibet. Paris: Gaume Freres
  • Huc, Évariste Régis (1854). L'Empire Chinois. Paris: Gaume Freres
  • Huc, Évariste Régis (1850). Souvenirs d'un voyage dans la Tartarie et le Tibet et la Chine 1844-46. Paris: Gaume Freres
  • Leys, Simon (1886). The Burning Forest: Essays on Chinese Culture and Politics.New York: Holt, Rinehart, and Winston

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg