Tredje bind av den niende utgaven av Dictionnaire de l'Académie française. Tredje bind ble utgitt i 2011.
 

. Begrenset gjenbruk

Académie française, fransk akademi for språk og litteratur.

Utgangspunktet for akademiet var en gruppe intellektuelle som fra 1629 møttes ukentlig hjemme hos forfatteren Valentin Conrart i Paris for å diskutere litterære spørsmål. Kardinal Richelieu fattet interesse for det litterære selskapet, og ønsket i 1634 å gi det offisiell status og tilbød medlemmene kongens beskyttelse. Navnet Académie française ble tatt i bruk i 1634, mens vedtektene ble godkjent og undertegnet av Ludvig 13 i 1635. Det viktigste forbildet for akademiet var det italienske Accademia della Crusca i Firenze, som ble grunnlagt i 1583.

Académie française skulle ha 40 medlemmer, og kriteriene for å bli utvalgt skulle utelukkende handle om kompetanse, og ikke om sosial status eller posisjon i samfunnet. Den viktigste oppgaven akademiet ble pålagt var å bevare og beskytte det franske språket, og det ble vedtatt at det skulle utarbeides en ordbok, en grammatikk, en retorikk og en poetikk. Det eneste verket som ble realisert var ordboken, Dictionnaire de l'Académie française, som kom ut i 1694. Ordboken fikk en lunken mottakelse, og akademiet ble kritisert for å ha brukt svært lang tid på å fullføre arbeidet. I mellomtiden hadde to andre enspråklige franske ordbøker rukket å bli publisert, César-Pierre Richelets ordbok fra 1680 og Antoine Furetières ordbok fra 1690. Det franske akademiet kunne derfor ikke skryte av å ha utgitt den første store ordboken over det franske språket, slik Accademia della Crusca kunne gjøre når det gjaldt italiensk, etter å ha publisert sin ordbok allerede i 1612.

En ny utgave av Dictionnaire de l'Académie française kom i 1718, som ble etterfulgt av nye utgivelser i 1740, 1762, 1798, 1835, 1878 og 1935. Den niende utgaven er nå under utarbeidelse.

Akademiet ble oppløst i 1793, men ble gjenåpnet av Napoleon i 1803, og ble da en del av Institut de France.

De 40 medlemmene («de 40 udødelige») blir valgt på livstid blant forfattere og andre kulturpersonligheter, og ledes av en «permanent sekretær» (secrétaire perpétuel). Permanent sekretær fra 1999 er Hélène Carrère d'Encausse.

Académie françaises hjemmesider (på fransk)

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.