Faktaboks

Académie française

Det franske akademi

Uttale
akademˈi frãsˈɛz
Tredje bind av den niende utgaven av Dictionnaire de l'Académie française. Tredje bind ble utgitt i 2011.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Académie française er et fransk akademi for språk og litteratur med hovedsete i Paris.

De 40 medlemmene i akademiet («de 40 udødelige») blir valgt på livstid blant forfattere og andre kulturpersonligheter og ledes av en «permanent sekretær» (secrétaire perpétuel). Permanent sekretær fra 2023 er Amin Maalouf.

Historikk

Bakgrunn

Utgangspunktet for akademiet var en gruppe intellektuelle som fra 1629 møttes ukentlig hjemme hos forfatteren Valentin Conrart i Paris for å diskutere litterære spørsmål. Kardinal Richelieu fattet interesse for det litterære selskapet og ønsket i 1634 å gi det offisiell status, og tilbød medlemmene kongens beskyttelse. Navnet Académie française ble tatt i bruk i 1634, mens vedtektene ble godkjent og undertegnet av Ludvig 13 i 1635. Det viktigste forbildet for akademiet var det italienske Accademia della Crusca i Firenze, som ble grunnlagt i 1583.

Medlemmer og oppgaver

Académie française skulle ha 40 medlemmer, og kriteriene for å bli utvalgt skulle utelukkende handle om kompetanse, og ikke om sosial status eller posisjon i samfunnet. Den viktigste oppgaven akademiet ble pålagt, var å bevare og beskytte det franske språket, og det ble vedtatt at det skulle utarbeides en ordbok, en grammatikk, en retorikk og en poetikk.

Ordbok

Det eneste verket som ble realisert, var ordboken, Dictionnaire de l'Académie française, som kom ut i 1694. Ordboken fikk en lunken mottakelse, og akademiet ble kritisert for å ha brukt svært lang tid på å fullføre arbeidet. I mellomtiden hadde to andre enspråklige franske ordbøker rukket å bli publisert: César-Pierre Richelets ordbok fra 1680 og Antoine Furetières ordbok fra 1690. Det franske akademiet kunne derfor ikke skryte av å ha utgitt den første store ordboken over det franske språket, slik Accademia della Crusca kunne gjøre når det gjaldt italiensk, etter å ha publisert sin ordbok allerede i 1612.

En ny utgave av Dictionnaire de l'Académie française kom i 1718, som ble etterfulgt av nye utgivelser i 1740, 1762, 1798, 1835, 1878 og 1935. Den niende utgaven er nå under utarbeidelse.

Institut de France

Akademiet ble oppløst i 1793, men ble gjenåpnet av Napoleon i 1803, og ble da en del av Institut de France.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg