Lhasa

Gateløp i Lhasa. I bakgrunnen Potala, Dalai Lamas residens inntil han måtte flykte i 1959. De kinesiske myndighetene bruker det nå som museum. Se også Potala. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Lhasa, by i Kina og hovedstad i den autonome regionen Tibet, beliggende ved en bielv til Brahmaputra, ca. 3600 meter over havet. Storbyregionen har om lag 902 500 innbyggere (2015), hvorav mange han-kinesere. Lhasa ligger i en fruktbar dal omgitt av høye fjell og er et krysningspunkt for flere karavaneveier. Mest kjent er Lhasa som et religiøst senter for lamaismen. Byens sentrum deles gjerne i en kinesisk del i vest, og i en tibetansk del i øst.

Faktaboks

Uttale
lˈasa

Vest for bysentrum ligger det imponerende slottet Potala, som både er tempel og kloster, og til 1959 Dalai Lamas residens. Potala står oppført på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv. I omegnen var det til 1959 flere klostre, blant dem det kjente Drepung, med over 10 000 munker.

Lhasa har veiforbindelse i nordøst med Kina over Xining i Qinghai og til Sichuan i øst; Tibet-jernbanen går fra Xining og Golmud i Qinghai til Lhasa. Industrialisering har påvirket byen, selv om det i rurale deler av Lhasa praktiseres tradisjonelt landbruk og husdyrhold. Kobber, bly og sink brytes i omegnen.

Historie

Lhasa ble grunnlagt omkring 400 evt., og har siden 800-tallet vært Tibets hovedstad. De første europeere som man vet besøkte byen, var jesuittene Johann Grueber og Albert d'Orville i 1661. På 1800-tallet forsøkte tibetanerne å hindre besøk av europeere, og Lhasa ble kjent som «Den forbudte by». Da en britisk militærekspedisjon trengte frem til Lhasa i 1904, flyktet Dalai Lama til Kina, men kom tilbake i 1909. I 1910 ble Lhasa besatt av kinesiske tropper, og Dalai Lama måtte igjen flykte, denne gang til India. Ved Tibets uavhengighet vendte han tilbake i 1912. I 1951 rykket kinesiske styrker inn i Lhasa. I 1959 fant det sted en oppstand mot det kinesiske styret; den ble slått ned og Dalai Lama flyktet til India. I 1965 ble Tibet gjort til et autonomt område under folkerepublikken Kina.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg