Orakel. Orakelet i Delfi. Pythia sitter til venstre og avgir sine dunkle spådommer. Greske bystater fattet sjelden viktige vedtak uten at orakelet var blitt spurt. Gresk vasemaleri.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ordet orakel kan ha flere betydninger. Det kan betegne et sted der spesielle og utvalgte personer formidler svar fra guddommelige makter på avgjørende spørsmål, ofte slike som handler om fremtiden eller om hva slags valg en person eller nasjon skal ta i en kritisk situasjon.Dette skiller et orakelsvar fra en profeti, der guddommen uoppfordret meddeler seg gjennom en profet.

Faktaboks

Uttale
orˈakel
Etymologi
fra latin, til orare, ‘tale, be’

Orakel kan også henvise til selve budskapet. Orakelsvarene er ofte uklare og mangetydige og må tolkes, gjerne av prester. Guddommen kan også svare gjennom drømmer, uvanlige naturfenomener, tilstander, gjenstander eller hendelser. Også disse oraklene må tydes.

Men betegnelsen orakel brukes også om selve formidleren. Denne kan gi sitt svar i en transetilstand og kan da kalles et medium.

Utbredelse

I en eller annen form har orakler vært en del av kulten i de fleste religioner. Orakler er kjent allerede fra det gamle Mesopotamia, der den vanligste metoden var å slakte et dyr og undersøke dets lever. Dens tilstand ble så tolket som svar fra gudene. Orakelsvar omtales også i Den hebraiske bibelen/Det gamle testamentet (1. Samuelsbok 28,6).

Også enkelte stater har benyttet orakler. For eksempel ble statsorakelet fra Nechung utenfor Lhasa rådspurt av den tibetanske regjeringen før alle viktige spørsmål.

I antikken

I Den greske antikken var orakelet et sted der en guddom eller en heros uttrykte sin vilje og ga menneskene råd. Orakler fantes på steder som gudene var særlig knyttet til, ofte ved en kilde, i en berghule eller lignende. Søkte man hjelp hos de døde eller hos heroer som hadde vært mennesker, skjedde dette ved det opprinnelige gravstedet. Magien brukte tvang, i form av ofre og formler, for å fremkalle de døde.

Man hadde også drømmeorakler, for eksempel legeguden Asklepios' drømmeorakel i Epidauros som var særlig berømt. Fremgangsmåten var inkubasjon, idet man la seg til hvile på det hellige område. Flere guder hadde orakler.

Den viktigste orakelguden var Apollon, og det viktigste av hans orakler var det i Delfi der prestinnen Pythia ga svar på spørsmålene. Rådspørringen foregikk etter et meget innviklet seremoniell. Særlig orakelet i Delfi spilte en viktig rolle i rent politiske spørsmål. Flere av de eldgamle lovene for stats- og samfunnsliv hadde fått et orakels sanksjon eller, som det også het, stammet fra guddommen selv. Under grekernes ekspansjon pekte orakelet ofte ut både lederen og stedet for en ny koloni. Til andre tider kunne orakelet gi dobbelttydige svar.

Romerne hadde egentlig ikke noe orakel knyttet til et bestemt sted, og som svarte til de greske (det samme gjaldt italikerne i sin helhet). Derimot henvendte de seg ofte til et gresk spådomssted med tradisjonell autoritet. Men også romerne søkte å få gudenes råd før viktige avgjørelser, og en prests undersøkelse av et ofret dyrs lever var vanlig, også i Roma.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg