inkubasjon

Hit kom mennesker fra fjørn og nær for å søke helbredelse.
Abat0s’ stoa i Epidauros i Argolis, Hellas
Av .
Lisens: CC BY 4.0

Artikkelstart

Inkubasjon er det å legge seg til å sove, ofte i et tempel eller på et annet hellig sted, for i drømme å få en åpenbaring fra en eller flere guder eller fra åndeverdenen. Troen på at guddommen eller åndene kan meddele sin vilje til menneskene gjennom drømmer, har røtter langt tilbake i tid og finnes hos mange ulike folk.

Faktaboks

Uttale
inkubasjˈon
Etymologi
av latin ‘ligge på, ruge’

Gresk tradisjon

I det gamle Hellas var det vanlig å legge seg til å sove i templer eller på andre hellige steder, som oftest var knyttet til legeguden Asklepios’ helligdommer. Søvn og drømmer ble ansett som en viktig del av det å stille en diagnose, og av helbredelsen. Et eksempel på et slikt sted finner vi et lite stykke vest for ruinene av den gamle greske byen Pergamon i Lilleasia. Her ble det på 300-tallet fvt. grunnlagt en helligdom, som ble berømt over hele den greske verden i mange hundre år. På 100-tallet evt. virket den berømte legen Galenos her. Asklepios' tempel i Epidauros i Argolis, tiltrakk seg pasienter fra fjern og nær.

Søvn brukt som et middel til å oppnå kontakt med det overnaturlige blir fremdeles praktisert i gresk-ortodokse klostre.

Jødedom

Inkubasjon er også kjent fra Det gamle testamentet og Tanakh, f.eks. Josefs drøm (1. Mosebok 37, 5–11) og kong Salomos drøm (1 Kongebok 3,5 ff.) og fortellingen om Samuel i Silo (1 Samuel 3). Den jødiske Talmud har mange uttalelser om drømmers betydning, og disse bidro til å øke interessen for drømmer. Innenfor både den jødiske kabbala og hasidismen finnes mange eksempler på at det var mulig å få svar på ulike spørsmål gjennom drømmer.

Islam

Søvn, brukt som middel til å oppnå guddommelig rettledning i vanskelige spørsmål, finnes også innenfor islam. Her ber den troende, som må være rituelt ren, spesielle bønner (istikhara) før vedkommende legger seg til å sove. Det første svaret man kommer på når man våkner, skal være det riktige.

Nord-amerikanske urfolk

Blant Nord-Amerikas urbefolkning, ble drømmeritualer knyttet til overgangsriter som markerte overgangen fra barn til voksen.

Nyere tradisjoner

Drømmeinkubasjon blir også brukt innenfor moderne psykoterapi og alternative bevegelser. Her dreier det seg ofte om innsikt i egen personlighet eller liv, og mindre om kontakt med guddommer og overnaturlige makter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg