Pågripelse
En mann blir pågrepet av en sivilkledd politibetjent. Politiet kan pågripe personer som med skjellig grunn mistenkes for én eller flere straffbare handlinger som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks måneder.
Av /Aftenposten/NTB.
Domsavsigelse i Oslo tinghus
I Norge behandles kriminelle handlinger, lovbrudd, av rettsvesenet.
Av /NTB.

Kriminalitet er et uttrykk som brukes om handlinger som er belagt med straff.

Faktaboks

Uttale
kriminalitˈet

Kriminalitet brukes ofte synonymt med lovbrudd. Tidligere skilte Straffeloven mellom forbrytelser og forseelser, hvor forbrytelsene utgjorde den mer alvorlige kriminalitet. I Straffeloven av 2005 er dette skillet opphevet.

Straffeloven gir en oversikt over de straffbare handlingene, så som voldslovbrudd, seksuallovbrudd og vinningslovbrudd. I tillegg finner man straffbare handlinger i en rekke andre lover, så som Arbeidsmiljøloven, Legemiddelloven og Utlendingsloven. Noen fullstendig oversikt over antallet straffbare handlinger finnes ikke, men det anslås at Straffeloven inneholder omkring 350 og særlovgivningen omkring 450 straffbare handlinger.

Kriminalstatistikken, som utgis av Statistisk sentralbyrå, gir årlig oversikt over den registrerte kriminaliteten. En stor del av kriminaliteten blir ikke anmeldt til politiet og omfattes derfor ikke av statistikken. Fra 1960 har den registrerte kriminaliteten blitt mangedoblet, men de senere år har det vært en reduksjon, hovedsakelig i tyverier og narkotikalovbrudd.

Den kriminelle lavalder ble fra 1987 forhøyet fra 14 til 15 år.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Johansen, Nicolay B.: Hva er kriminalitet. Oslo: Universitetsforlaget, 2020.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg