forseelse

Artikkelstart

Forseelse er et begrep som fram til 2005 ble brukt om mindre grove lovbrudd som ikke kvalifiserte til å være en forbrytelse. I straffeloven av 2005 er alle handlinger kalt for «lovbrudd».

Faktaboks

Uttale
forsˈeelse
Etymologi
av middelnedertysk eller tysk

De lovbruddene som tidligere ble kalt forseelser, er nå karakterisert ved særlige regler for «lovbrudd som ikke kan medføre mer enn ett års fengsel». For eksempel vil normalt ikke forsøk på slike mindre lovbrudd være straffbare. De fleste forseelser avgjøres ved bøter.

I 2018 ble det ilagt drøyt 250 000 reaksjoner for det som tidligere het forseelser, de fleste som bot ved forelegg eller forenklet forelegg. Av disse var 209 342 for brudd på veitrafikkloven.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Vårin Nymann Vangen

Hei:-)
Jeg leser samfunnsfag vg1 - i boken min "Fokus" fra 2013 står det at antallet forseelser i 2011 var 115 845 og at antallet forbrytelser var 264 247, det samme året. Ettersom forseelser er mindre alvorlige forbrytelser, som feks brudd på veitrafikkloven, greier jeg ikke å forstå hvordan antallet forseelser kan være lavere enn antallet forbrytelser..?
Kan du hjelpe meg med å forstå dette / forklare hvorfor det kan være sånn?

På forhånd, takk for svar:-) Mvh Vårin N V

skrev John Christian Elden

Hei,
Jeg er ikke helt sikker på om tallene dine er riktige, men poenget ditt er klart nok. Et lovbrudd var ENTEN er forseelse ELLER en forbrytelse. Derfor kan tallene variere, herunder hva det er mest av. Det er ikke slik at alle forseelser inngår i tallet for forbrytelser. Og leter du etter antallet lovbrudd, må du legge sammen tallene.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg