Legemiddelloven er en norsk lov som gir bestemmelser om legemidler og visse andre varer til medisinsk bruk på mennesker eller dyr.

Faktaboks

Fullt navn
lov om legemidler m.v.
Kortnavn
legemiddelloven
Lovdata-ID
NL/lov/1992-12-04-132

Loven definerer legemidler som «stoffer, droger og preparater som er bestemt til eller utgis for å brukes til å forebygge, lege eller lindre sykdom, sykdomssymptomer eller smerter, påvirke fysiologiske funksjoner hos mennesker eller dyr, eller til ved innvortes eller utvortes bruk å påvise sykdom».

Lovens innhold

Utprøving av legemidler

Kapittel 2 i loven har en bestemmelse om at det kan gis forskrifter om klinisk utprøving av legemidler på mennesker og dyr. Det er vedtatt en forskrift om klinisk utprøving av legemidler til mennesker 30. oktober 2009 (nr. 1321).

Kvalitetskrav til legemidler

Det følger av lovens kapittel 3 at et legemiddel «skal oppfylle bestemte kvalitetskrav, være effektivt og ved normal bruk ikke ha skadevirkninger som står i misforhold til forventet effekt».

Markedsføring og omsetning

I kapittel 4 følger det regler om markedsføringstillatelse. I kapittel 5, 6 og 7 følger det regler om tilvirkning og import av legemidler, omsetning og formidling samt reklame.

I kapittel 8 og 8a følger det bestemmelser knyttet til tilvirkning med videre av narkotika. I kapittel 9 følger en rekke ulike bestemmelser og i kapittel 10 følger regler om straff, inndragning og tvangsinndrivelse.

Forskrifter

Det er gitt flere forskrifter med hjemmel i loven. Sentralt er Legemiddelforskriften, som blant annet inneholder bestemmelser om krav til kvalitet og fastsetting av pris på legemidler, om krav om markedsføringstillatelse for farmasøytiske spesialpreparater, og om fremstilling, import, reklame, omsetning, pakking og etikettering med mer av legemidler.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg