Pågripelse er en frihetsberøvelse som kan foretas av politiet overfor en person som med skjellig grunn mistenkes for én eller flere straffbare handlinger som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks måneder.

I tillegg kreves særskilt pågripelsesgrunn, for eksempel at det er nærliggende fare for at personen vil forspille bevis i saken, at han vil flykte, eller at det antas å være nødvendig for å hindre at vedkommende på ny begår en straffbar handling som kan medføre høyere straff enn fengsel i seks måneder.

En pågripelse som er foretatt av politiet må straks prøves av påtalemyndigheten, som enten kan opprettholde pågripelsen eller løslate den pågrepne.

Den pågrepne må innen 48 timer etter pågripelsen løslates eller fremstilles for tingretten dersom påtalemyndigheten ønsker å opprettholde pågripelsen ved at vedkommende varetektsfengsles. Dette kreves av Grunnlovens § 94 og FNs konvensjon om sosiale og politiske rettigheter artikkel 9. Fristen på 72 timer i den norske straffeprosesslovens § 183 er antatt å være i strid med menneskerettighetene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.