Flammeprøve

To elever gjennomfører en flammeprøve.

Av /Flickr.
Lisens: CC BY NC 2.0

Flammeprøve er en metode innen kjemien for å påvise et grunnstoff. Prøven tar utgangspunkt i at mange grunnstoffer gir en karakteristisk farge når de føres inn i en ikke-lysende flamme.

Faktaboks

Også kjent som

flammetest, flammereaksjon

Når en prøve føres inn i flammen vil disse ta opp energi fra flammen. Da vil enkelte elektroner absorbere energien (bli eksitert). Når disse elektronene går tilbake til grunntilstanden, frigis energien som lys med bestemte bølgelengder.

Ulike farger

Flammetest
Flammetest av noen grunnstoffer. Ba er grunnstoffet barium, Sr er strontium, Li er litium, Na er natrium, Cu er kobber og K er kalium.
Flammetest
Av /Shutterstock.

Bruk

Flammetester er følsomme og kan brukes til å påvise svært små mengder av et grunnstoff. Er natrium til stede i prøven, vil den kraftige gule natriumfargen dekke over fargen til kalium, litium, kalsium, strontium og barium. For også å kunne se flammereaksjonen til disse grunnstoffene, kan man se på flammen gjennom et koboltglass som sjalter ut det gule natriumlyset.

For å finne ut hvor mye det er av hvert enkelt grunnstoff, kan man bruke et flammefotometer eller spektrofotometer. Ut fra intensiteten til det fargede lyset kan man regne ut mengden av grunnstoffet. Slike fotometere kan også brukes til å bestemme mengden av grunnstoffer som ikke gir en synlig farge, men som stråler ut ultrafiolett stråling.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg