Spektrofotometer er et instrument som brukes til å måle absorpsjon av elektromagnetisk stråling med en bestemt frekvens, eller som funksjon av frekvensen, når strålingen går gjennom, eller reflekteres, fra en stoffprøve.

Spektrofotometeret består av regulerbar lyskilde, monokromator, holder for stoffprøve og detektor for strålingen. Lyskilden kan være dagslys, glødelampe, lysbue, nernstlampe, kvikksølvlampe Eller en laser. En parallell strålebunt sendes fra lampen inn i monokromator, som består av fargefilter eller spektroskop, hvor man tar ut et lite frekvensområde. Strålen som tas ut, sendes gjennom stoffprøven og faller inn på detektoren, som kan være fotocelle, termoelement, bolometer eller fotografisk film. Man kan også fange strålen opp på en skjerm og iaktta den direkte med øyet.

Intensiteten av stråling som slipper gjennom stoffprøven, avhenger av stoffets absorptans og av mengden av absorberende stoff. Skal man foreta en fullstendig analyse, registrerer man intensiteten av strålingen som funksjon av frekvensen og sammenligner resultatet med målinger på prøver av kjente stoffer. Sterk absorpsjon ved de samme frekvenser viser at samme stoff er til stede i begge prøver. Spektrofotometer brukes for bølgelengder i området 200 nm (nanometer) til 0,3 mm, dvs. i deler av det ultrafiolette, i det synlige og det infrarøde området av spektret.

Apparatet benyttes til analyse av organiske og uorganiske forbindelser, idet den målte absorbanse er proporsjonal med konsentrasjonen av det absorberende stoff.

De kjemiske analyser som utføres med spektrofotometer, kalles spektrofotometri. Stoffprøvene kan være i gassform, væske (løsning) eller fast stoff. Prøver av gasser anbringes i celler hvor lysveien er 1–50 cm lang. Lang lysvei oppnås ved hjelp av speil som kaster strålen frem og tilbake. Celler for væsker er fra 0,1 til 10 mm. Vanlige løsemidler er karbondisulfid og karbontetraklorid, som har få absorpsjonsbånd.

Prøver av faste stoffer prepareres som tynne filmer på plater av saltkrystaller, f.eks. kaliumbromidkrystaller, eller presses mellom to slike plater. Med egnede prøver kan kvantitative målinger utføres med en nøyaktighet på noen få prosent. Stoffer som er ugjennomsiktige i tynne lag, kan undersøkes ved å se på den reflekterte stråling. Reflektansspektret viser sterk refleksjon ved de samme frekvenser som absorpsjonsspektret viser absorpsjon, men metoden egner seg bare for kvalitative og ikke for kvantitative undersøkelser. Se også absorpsjonsspektrofotometri.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.