Velupillai Prabhakaran
Velupillai Prabhakaran var leder for Tamiltigrene fra stiftelsen i 1976 og fram til sin død i 2009. Foto fra 2007.
Av /NTB Scanpix.
Tamiltigrene

Tamiltigrene. Begravelsesfølge for kommandant Ramanan, som ble skutt og drept i mai 2006. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Tamiltigrene (LTTE) er en separatistorganisasjon på Sri Lanka som har kjempet for en selvstendig tamilstat, Tamil Eelam, løsrevet fra Sri Lanka. Tamiltigrene ble dannet i 1976, men har røtter tilbake til den militante kamporganisasjonen Tamil New Tigers (TNT), som ble grunnlagt i 1972. Bevegelsen har påberopt seg å handle på vegne av hele den tamilske folkegruppen, og har nedkjempet rivaliserende tamilske organisasjoner.

Faktaboks

Også kjent som
Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE)

Konflikten mellom tamiler og singalesere (den største folkegruppen i landet) førte til borgerkrig på Sri Lanka i perioden 1983–2009, der LTTE kjempet mot srilankiske myndigheter.

I mai 2009 erklærte den srilankiske regjeringen at den hadde nedkjempet LTTE, etter at regjeringen hadde overtatt det siste LTTE-kontrollerte området nordøst på Sri Lanka. Med dette var den nesten 26 år lange borgerkrigen over. Tamiltigrenes leder Velupillai Prabhakaran ble drept under kampene.

Organisasjon

Tamiltigrene hadde en velorganisert militær kamporganisasjon, samt en politisk fløy underordnet denne. En overkommando dirigerte både militære og politiske aktiviteter. Videre samordnet et internasjonalt sekretariat virksomhet i over 50 land. Ved hjelp av moderne teknologi etablerte LTTE et avansert globalt nettverk ut til tamilske eksilsamfunn. Krigføringen ble finansiert stort sett ved pengeinnsamling fra tamiler i utlandet, med vekslende grader av frivillighet eller tvang.

Imidlertid ble LTTE forbudt som terroristorganisasjon av mange land med USA, Storbritannia og EU i spissen, men ikke av Norge.

LTTE-hæren har ikke bare drevet gerilja, men også konvensjonell krigføring i større målestokk. Tamiltigrene var velutstyrte med moderne våpen, fra pansrede personellkjøretøyer til luftvernraketter og tungt artilleri. Disiplinen var hard, med forbud mot for eksempel tobakk og alkohol. Over 2000 skal angivelig ha lystret ordren om å ta sitt eget liv fremfor å gå i fangenskap.

Amnesty International anklaget organisasjonen for å føre en systematisk likvidasjonskampanje mot politiske motstandere, også etniske tamiler. FN og andre instanser klaget gjentatte ganger over omfattende tvangsrekruttering av barnesoldater. LTTE avviste konsekvent alle klagemål.

LTTEs kamporganisasjon har hatt en rekke underavdelinger, for eksempel amfibiegruppen Sjøtigrene med et stort antall hurtiggående småfartøyer og froskemenn. En egen kommandoenhet for selvmordsbombere, Black Tigers, ble ledet av etterretningssjefen Pottu Amman (1962–2009).

Inntil 2005 var det antatt at LTTE hadde stått for rundt halvparten av alle selvmordsangrep i verden siden 1980. Ifølge en minnebok utgitt av LTTE hadde minst 240 navngitte Black Tigers ofret livet som selvmordsbombere inntil 2001, blant disse 53 kvinner. Samtlige 240 var navngitt, med militær grad fra kaptein til oberst.

Blant prominente ofre er president Ranasinghe Premadasa (1924–1993), mens president Chandrika Kumaratunga ble såret av en kvinnelig selvmordsbomber (1999). En indisk domstol har avsagt kjennelse for at en kvinnelig selvmordsbomber fra LTTE drepte Indias statsminister Rajiv Gandhi under et valgmøte i 1991, noe LTTE benektet.

Historikk

De hovedsakelig hinduistiske tamilene teller nærmere en femtedel av Sri Lankas befolkning, der flertallet er buddhistiske singalesere. Røttene til LTTE går tilbake til den militante kamporganisasjonen Tamil New Tigers (TNT), som ble dannet i 1972. I 1976 skiftet TNT navn til LTTE.

Den væpnede kampen begynte for alvor i 1983 med et bakholdsangrep der 13 regjeringssoldater ble drept. I 1987 undertegnet India og Sri Lanka en avtale om utvidet selvstyre til tamilene i en tredjedel av landområdet. Militante tamiler var misfornøyde fordi avtalen ikke gav dem en selvstendig tamilstat, og det kom til kamp mellom inderne og tamiltigrene med store tap på begge sider.

Den etniske konflikten mellom tamiler og singalesere ble ytterligere skjerpet i 1990-årene. Mot slutten av 1995 erobret regjeringshæren byen Jaffna, og våren 1996 fikk de kontroll over hele Jaffnahalvøya for første gang siden 1984. LTTE intensiverte sin kamp, også med utstrakt bruk av selvmordsbombere. Deler av Jaffnahalvøya ble gjenerobret av LTTE våren 2000, da regjeringshæren i slaget om Elefantpasset måtte tåle et av krigens største nederlag.

Fredsforhandlinger

Tamiltigrene
Norge deltok i fredsforhandlingene mellom Tamiltigrene og srilankiske myndigheter. Stortingsrepresentant Erik Solheim ble i mars 2000 engasjert av UD som spesialutsending til Sri Lanka. Bildet viser det historiske første møtet på Holmenkollen Park Hotell i Oslo mellom Sri Lankas statsminister Ranil Wickremesinghe og LTTEs sjefforhandler Anton Stanislaus Balasingham i november 2002. Fra venstre Solheim, statssekretær Vidar Helgesen, Wickremesinghe og Balasingham. Dette var første møte noensinne mellom Wickremesinghe og Balasingham.
Av /NTB Scanpix.

En formell avtale om våpenhvile mellom Sri Lankas væpnede styrker og tamiltigrene ble fremforhandlet med norsk bistand, og trådte i kraft 23. februar 2002. Under påfølgende fredssamtaler lot det til at LTTE kunne være villig til å gi avkall på sitt tidligere ufravikelige krav om en separat, selvstendig tamilstat, Tamil Eelam. Før forhandlingene brøt sammen, kom partene til prinsipiell enighet om en oppdeling av øynasjonen i regioner med utstrakt selvstyre, men samlet innenfor rammen av en forbundsstat.

Før våpenhvilen var det antatt at LTTE kunne mønstre 7000–9000 kjempere, derav rundt en tredel kvinner. Da omfattende kamphandlinger på ny brøt løs i 2006, ble styrken antatt å ha blitt mer enn doblet etter utstrakt nyrekruttering. Ved den årlige minnedagen for de falne, Heltenes Dag, ble det 27. november 2005 opplyst at 17 000 tamiltigre hadde ofret livet siden 1987.

I 2008 ble våpenhvilen formelt opphevet, og i krigen som pågikk i 2008–2009, ble Tamiltigrene presset tilbake. I begynnelsen av 2009 var det intense kamphandlinger nord i Sri Lanka. Regjeringshæren kjempet for å gjenerobre områder LTTE har kontrollert de senere årene. Kampene medførte store lidelser for sivilbefolkningen i området. Mange var innesperret i kampområdene.

I januar 2009 annekterte regjeringstropper byen Kilinochchi. Denne byen har stor betydning for LTTE, som i ti år hadde hatt sitt administrative hovedkvarter der. I mai 2009 erklærte regjeringen at den hadde nedkjempet LTTE etter at regjeringen hadde overtatt det siste LTTE-kontrollerte området nordøst på Sri Lanka. Tamiltigrenes leder Velupillai Prabhakaran ble drept under kampene. Hæren fant et lik som ble antatt å være Prabhakaran 17. mai 2009, noe som ble bekreftet dagen etter. Han ble skutt da han forsøkte å flykte fra regjeringsstyrker.

Det har vært ulike opplysninger fra forskjellige kilder om hvor mange som kjempet for LTTE. Noen kilder oppgir noen få tusen, mens andre mener det var mer enn 16 000. En FN-rapport om Sri Lanka fra 2011 oppgir at 5800 LTTE-soldater har blitt rehabilitert.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg