Chandrika Bandaranaike Kumaratunga

Faktaboks

Chandrika Bandaranaike Kumaratunga
Født
29. juni 1945, Colombo

Chandrika Kumaratunga

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Chandrika Bandaranaike Kumaratunga, srilankisk politiker og statsviter, datter av Solomon (1899–1959) og Sirimavo Bandaranaike (1916–2000), som begge var statsministere. Moren var verdens første kvinnelige statsminister og satt i tre perioder.

Chandrika Kumaratunga var leder av det sosialdemokratiske Frihetspartiet, som gjennom Folkealliansen vant valget i 1994. Hun var Sri Lankas president (landets første kvinnelige) 1994–2005 (gjenvalgt i 1999).

Kumaratunga studerte statsvitenskap, økonomi, jus og journalistikk i Paris og London. Hun ble politisk aktiv i 1984 og bidro til å etablere Sri Lanka People's Party, i samarbeid med sin mann Vijaya Kumaratunga (drept i 1988).

Etter en periode i London kom hun tilbake til Sri Lanka tidlig i 1990-årene og i 1993 dannet den venstreorienterte koalisjonen Folkealliansen (People's Alliance). Ved valget i 1994 fikk dette partiet flest seter i parlamentet, og Kumaratunga ble statsminister. Hun vant deretter en klar seier i presidentvalget samme år. I 1995 foreslo hun endringer i grunnloven som ville gjøre Sri Lanka til en føderal stat hvor distriktene fikk mer autonomi.

Volden eskalerte under 1999-gjenvalgskampanjen, rettet mot både den singalesiske flertallsbefolkningen og mot politikere. Kumaratunga ble skadet av et bombeangrep rettet mot henne i valgkampen.

Hun ble gjenvalgt som president for en ny periode i 1999 og lovet å holde press mot terroristopprørere, og å inngå kompromisser med moderate tamilske elementer.

I 2001 ble Kumaratungas motstander, Ranil Wickremesinghe, statsminister etter at hans parti UNP vant parlamentsvalget. Kumaratunga motsatte seg hans fredsinnsats og hevdet at opprørerne hadde fått for mange innrømmelser. Maktkampen førte til at det ble nytt valg i 2004, og Wickremesinghe ble erstattet som statsminister av Mahinda Rajapakse. Senere samme år møtte Kumaratunga ytterligere motstand etter at Sri Lanka ble hardt rammet av tsunamien i Indiahavet. Hun gikk av som president i 2005.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg