Jaffna

Artikkelstart

Jaffna, distrikt og by i Sri Lanka, på Jaffnahalvøya på øyas nordspiss. Jaffna er et av landets 25 distrikter og hovedstaden er byen Jaffna. Distriktet har cirka 600 000 innbyggere og byen Jaffna cirka 170 000 innbyggere (2018).

Faktaboks

Uttale
dʒˈæfnə

Flesteparten av innbyggerne er tamiler, og Jaffna er kultursenter for Sri Lankas tamilske befolkning. Byen er et handelssenter med stor omsetning av landbruksvarer fra omegnen. Viktige næringer er bomullsindustri, fiskerier og utvinning av havsalt.

Historie

Jaffna var hovedstad i et tamilsk rike i mange hundre år før den europeiske koloniseringen. Byen ble erobret av portugiserne i 1619, og i 1658 erobret nederlendere Jaffna. Fra 1795 tok britene over byen.

Byen har flere byggverk som gjenspeiler byens ulike epoker, blant annet Jaffna Fort, oppført i den portugisiske perioden (1619), og Kruys Church (1706), oppført av nederlenderne. Mange hindutempler, blant annet Kandaswami Kovil, opprinnelig fra siste del av 1400-tallet. Borgerkrigen har imidlertid påført byen store skader.

University of Jaffna ble grunnlagt i 1974. Byen har et arkeologisk museum.

I 1980- og 1990-årene var Jaffna vært senter for den tamilske separatistbevegelsen. Høsten 1995 gikk regjeringshæren til storoffensiv på Jaffnahalvøya, som i fem år var blitt kontrollert og styrt som en slags tamilsk ministat av LTTE med eget politi, skattesystem og valuta. Det var harde kamper og deler av byen ble lagt i ruiner. I 2004 ble Jaffna hardt rammet av tsunamien i Indiahavet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg