Velupillai Prabhakaran, srilankisk geriljaleder, ubestridt leder for Tamiltigrene (Tamil Eelams frigjøringstigre, LTTE) siden stiftelsen i 1976 og fram til sin død i 2009. Han hadde ry som en fryktløs og hensynsløs kriger med strategisk kløkt. Han ble betraktet av sine tilhengere som tamilsk frihetshelt og av sine motstandere som en despot med ansvar for likvidasjon av flere av Sri Lankas toppledere, samt ledere av moderate tamilfraksjoner.

Prabhakaran ble dømt in absentia av en indisk domstol for drapet på statsminister Rajiv Gandhi i 1991. I 1996 ble han dømt til 200 års fengsel av Sri Lankas høyesterett for et bilbombeangrep. Hans politiske mål var Tamil Eelam, en selvstendig tamilstat, løsrevet fra Sri Lanka. I 2002 samtykket han likevel til forhandlinger med Colomboregjeringen, tilrettelagt av norsk diplomati.

Hæren fant et lik som ble antatt å være Prabhakaran 17. mai 2009. 18. mai ble det bekreftet at det var Prabhakaran som var funnet drept dagen før. Han ble skutt da han forsøkte å flykte fra regjeringsstyrker.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.