Faktaboks

Uttale
nˈagaland
Nagaland
Kart over India med Nagaland markert i rødt.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Nagaland
Av .
Lisens: CC BY NC 2.0

Nagaland er en delstat i India, i fjellene mellom Assam og Myanmar, nord for Manipur. Delstaten har et areal på 16 579 kvadratkilometer med 1 978 500 innbyggere (2011). Hovedstaden er Kohima, største by er Dimapur.

Nagaland er et fjelland som på grensen mot Myanmar når opp i 3826 meter over havet (Mt. Saramati). Terrenget er overveiende bratt og vanskelig tilgjengelig. Området har et temperert og fuktig monsunklima med 1500–2000 millimeter nedbør i året.

Befolkningen tilhører forskjellige nagastammer (naga). Rundt to tredjedeler er kristne og mer enn 80 prosent bor i landsbyer.

Jordbruket foregår dels i terrasserte åssider og dels på plantasjer med kaffe og te. Enkelte steder drives jordbruket fortsatt etter gamle metoder (svedjebruk). Ris, hirse, sukkerrør, poteter og tobakk er de viktigste produktene. Store deler av delstatens innbyggere livnærer seg av jordbruk. Det drives noe småindustri, med blant annet produksjon av næringsmidler, sement, trevare- og håndverksprodukter.

Historie

Nagaland kom gradvis under britisk kolonistyre på 1800-tallet. Da India ble selvstendig i 1947, arbeidet en nasjonalistbevegelse for at Nagaland skulle bli egen stat, atskilt fra India. Geriljaaktivitet oppstod, og India hevdet at bevegelsen fikk våpen fra Kina. Etter lange forhandlinger aksepterte nagaene i 1963 at Naga Hills Tuensang, som området da het, ble delstat i India; det hadde da vært unionsterritorium siden 1961. En viss geriljaaktivitet har fortsatt, men ikke innebåret noen virkelig trussel mot det indiske styret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg