.
Køge bugt

Køge Bugt er en bukt i Danmark, på Sjællands østkyst mellom Amager og Stevns. Bukten var åsted for kjent sjøslag 1677, da Niels Juel beseiret en svensk flåte, og i 1710, da Iver Huitfeldt sannsynligvis reddet den dansk-norske flåten fra en katastrofe.

Køge bugt
Av .

Køge kommune ligger på Østsjælland i Danmark mot Køge Bugt i Region Sjælland. Den hadde 61 718 innbyggere i 2022 og et areal på 255 kvadratkilometer. Kommunen oppsto ved kommunereformen i 2007 ved sammenslåing av Køge og Skovbo kommuner. Kommunens administrasjonssenter ligger i Køge by.

De sentrale delene av kommunen er gjennomskåret av tunneldaler, der den øst-vestgående dalen med Køge Å og Køge Ås er mest markant. Mesteparten av byområdene ligger langs hovedveien mellom København og Vordingborg, og nærheten til hovedstaden gjør at kommunens næringsliv er en integrert del av Københavns. Den gamle middelalderbyen i Køge er godt bevart og har blant annet Danmarks eldste fungerende rådhus fra 1552 og det eldste daterte bindingsverkshus fra 1527.

Kommunens største byer etter folketall i 2022, med innbyggertall i parentes:

  • Køge (38 304)
  • Borup (4728)
  • Ejby (3098)
  • Bjæverskov (2988)
  • Vemmedrup (1621)

Køge

Køge fikk kjøpstadsprivilegier 1288, og var en blomstrende handelsby på 1500- og 1600-tallet. Den har en gammel bykjerne, med blant annet Danmarks eldste bindingsverkhus fra 1527 og Sankt Nicolai Kirke som ble oppført på slutten av 1200-tallet. I forbindelse med Køge Bugt-utbyggingen gjennomgikk Køge en betydelig vekst på begynnelsen av 1970-årene. Nordvest for byen åpnet 1989 det moderne og arkitektonisk interessante RASK, Roskilde Amts Sygehus i Køge. Køge er en viktig havne- og industriby med verksted-, kjemisk og trevareindustri, og med stasjonen Køge Nord fra 2019 på jernbanen mellom København og Ringsted, har Køge fått en sentral plass i infrastrukturen på Østsjælland.

Køge er vennskapsby med Kongsberg.

Køge Bugt

Køge Bugt er en bukt østkysten av Sjælland mellom Amager og Stevns. Bukten var åsted for kjent sjøslag i 1677, da Niels Juel beseiret en svensk flåte, og i 1710, da Iver Huitfeldt sannsynligvis reddet den dansk-norske flåten fra en katastrofe.

Køge Bugt brukes også som betegnelse på den storstilte forstadsutbyggingen sør for København, som har pågått siden tidlig i 1970-årene. Utbyggingen omfatter blant annet bygging (1972–1983) av Køge Bugt-banen, en S-bane som forbinder København sentrum med Køge, og anleggelsen av Køge Bugt Strandpark, et stort rekreasjonsområde skapt ved inndemning i buktas nordlige del. Strandparken ble offisielt åpnet i 1979.

Køge Ås

Skogsveiene på Køge Ås er populære vandreruter.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Køge Åser ligger øst for byen Køge. Køge Ås består av grus og ble dannet som en avleiring fra en smeltevannselv under istiden. Høyderyggen begynner ved Køge og går tjue kilometer innover i landet, og er en av Danmarks lengste åser. Høyeste punkt er 24 meter over havet. Åsen er et viktig rekreasjonsområde som brukes til utflukter, vandre- og sykkelturer, trening og hundelufting.

Store og gamle bøke-, eike- og lindetrær setter tydelig preg på skogen. På de steile skrentene i vest vokser ualminnelige planter som fingerstarr, hengeaks og kantkonvall.

Gammelkjøgegaard

Claras Kirkegård.
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Godset Gammelkjøgegaard ligger ved foten av Køge Ås og er kjent fra 1400-tallet. Den har gjennom tidene vært eiet av flere danske adelsslekter, som Krumpen, Basse og Bille, men det var først under slekten Skeels eierskap på 1600-tallet at det vokste seg stort. Det var i en årrekke svenskeiet, men kom på danske hender igjen i 1776, da det ble kjøpt av Rasmus Carlsen. I dag eies det av Carlsen-Langes Legatstiftelse. Denne stiftelsen tok initiativ til den første frivillige fredning av et helt gods. Den ble gjennomført i 1864 til Køge kommunes store protester. Fredningen var den gang i konflikt med byutviklingen.

Hovedbygningen ble oppført i 1791, og de to lave fløyene har fått sitt nåværende utseende ved en ombygning i 1856. En sidefløy av bindingsverk er det eneste som gjenstår av den tidligere hovedbygningen fra 1603. Parken ble renovert i 1967 og inneholder i dag en av Danmarks største samlinger av rhododendron. Holmebakke har to minnestøtter, den ene over Emmy Carlsen, og den andre over hennes far Hans Rasmussen Carlsen. Han var en av sin tids mest interessante politiske skikkelser og ble dansk innenriksminister. Hans søster Anna Marie Elise giftet seg med Nikolai Frederik Severin Grundtvig. Claras kirkegård har navn etter Hans Carlsens hustru Clara Sophie, som døde i 1852. Kirkegården ble innviet av titulær biskop Grundtvig, og er bare åpen for besøkende på Emmy Carlsens fødselsdag 15. mai og Grundtvigs fødselsdag 8. september.

Køge Å

Køge Å er 20 kilometer lang elv som har sitt utspring vest for Slimminge og sterkt regulert med utløp i Køge Bugt. En turvei følger mer eller mindre hele elvens lengde. Elven er farbar med kano mellom Lellinge og Køge Bugt. På grunn av den lille bunnfisken sandsmetter er Køge Å utpekt som et av Danmarks internasjonale naturbeskyttelsesområder. Ved elven lever også den fredede isfuglen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg