Amager
Amager
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Amager er en øy i Danmark, i Øresund, på 96,3 km2. Den er delt mellom kommunene København, Dragør og Tårnby. Amager hadde 216 262 innbyggere i 2022, hvorav to tredjedeler bor i København. Det er også flere små byer på Amager.

Københavnbydelene på Amager er Christianshavn, Amagerbro, Islands Brygge, Sundbyerne og Ørestad.

Amager har også flere små byer: Dragør, Kastrup, Store Magleby, Søvang, Tømmerup, Tårnby, Ullerup og Viberup.

Amager er flat og fruktbar med bymessig bebyggelse. Området er utvidet ved utfylling og oppdemming. Islands Brygge er dannet ved slik planering. Øya er omkranset av sandstrender.

Danmark og Nordens største flyplass Kastrup ligger på Amager, og det er betydelig virksomhet i forbindelse med den. Øresundsbroen (2000) forbinder Amager med Sverige. Til Sjælland går til sammen ni broer, Knippelsbro (1725), Langebro (1954), Sjællandsbroen (1959) og de to Kalvebodbroene (1987). Fra nyere tid er Bryggebroen (2006), Inderhavnsbroen (2016) og Lille Langebro (2019). Dessuten finnes en jernbanebro sør for Sjællandsbroen og metroforbindelsen fra 2002.

Historikk

Tallrike boplassfunn langs kysten vitner om at Amager har vært bebodd siden eldre steinalder. På 1300-1400-tallet var det betydelig fangst, salting og handel av sild ved Dragør, der flere hanseatiske byer hadde eiendommer. Kong Christian 2. inviterte i 1515-1521 hollandske familier til å bosette seg på den sørlige delen av Amager, Store Magleby eller Hollenderbyen, med omfattende juridiske og økonomiske privilegier. Avfall og søppel fra Københavns innbyggere ble fraktet til Amager inntil 1970, hvilket er grunnen til at øya på folkemunne fortsatt kalles Lorteøen.

På begynnelsen av 2000-tallet kom både Københavns Metro (2002) og utbygging av nye boligområder, blant annet bydelen Ørestad vest på øya. Amager strandpark åpnet i 2005.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg