Amager, øy i Danmark, i Øresund, 95,3 km2 med 192 709 innbyggere i 2017, hvorav 2/3 i de københavnske bydeler Christianshavn og Sundbyerne. Flere små byer; DragørKastrup, Store Magleby, Søvang, Tømmerup, Tårnby, Ullerup og Viberup.

Amager er flat og fruktbar med bymessig bebyggelse. Området er utvidet ved utfylling og oppdemming. Islands Brygge er dannet ved slik planering. Øya er omkranset av sandstrender. Amager strandpark åpnet i 2005.

På Amager finnes betydelig virksomhet i forbindelse med flyplassen Kastrup. Med åpningen av Københavns Metro (2002) er store byggearbeider igangsatt i Ørestad, en helt ny by midt på øya.

Øresundsbroen (2000) forbinder Amager med Sverige. Til Sjælland går Knippelsbro (1725), Langebro (1954), Sjællandsbroen (1959) og Kalvebodbroene (1987).

Tallrike boplassfunn langs kysten vitner om at Amager har vært bebodd siden eldre steinalder. På 1300-1400-tallet var det betydelig fangst, salting og handel av sild ved Dragør, der flere hanseatiske byer hadde eiendommer. Kong Christian 2. inviterte i 1515-1521 hollandske familier til å bosette seg på den sørlige delen av Amager, Store Magleby eller Hollenderbyen, med omfattende juridiske og økonomiske privilegier. Avfall og søppel fra Københavns innbyggere ble fraktet til Amager inntil 1970, hvilket er grunnen til at øya på folkemunne fortsatt kalles Lorteøen.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.