Faktaboks

Gloria Steinem
Uttale
stˈainəm
Født
25. mars 1934, Toledo, Ohio, USA
Gloria Steinem
Gloria Steinem
Av /Pressefoto.
Gloria Steinem
Gloria Steinem holder tale på en kvinnekonferanse i 1975.
Ms
Den første utgaven av feministmagasinet Ms, som Steinem var med å grunnlegge i 1972.
Ms
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Gloria Steinem
Steinem er fortsatt politisk aktiv. Her taler hun for en kvinnekonferanse, Women Together Arizona Summit, i 2016.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Gloria Steinem er en amerikansk journalist, forfatter, politisk aktivist og feminist. Steinem var en av pionérene i den nye kvinnebevegelsen i USA i slutten av 1960- og begynnelsen av 1970-årene. Hun var medstifter av feministmagasinet Ms. i 1972, hvor hun var redaktør i femten år. Ms. var blant de første magasinene som gjorde feminisme og kvinnebevegelsens arbeid allment tilgjengelig i USA.

Oppvekst og utdanning

Steinem ble født i Toledo, Ohio under den store depresjonen. Faren var en omstreifende antikvitetshandler som reiste rundt med kone og to døtre i en husvogn. Moren ble psykisk syk, og da Steinem var ti år gammel ble foreldrene separert. Sammen med moren flyttet hun til Toledo, hvor hun omsider fikk skolegang. Men moren fikk problemer på arbeidsmarkedet, og Steinem måtte ta mye ansvar for henne. Senere skrev hun at erfaringene i oppveksten ble avgjørende for hennes forståelse av sosial urettferdighet.

For at datteren skulle få studere videre, måtte moren selge huset. Steinem utdannet seg ved kvinneuniversitetet Smiths college i Northampton, Massachusetts, hvor hun gikk ut i 1956 med svært høye eksamenskarakterer.

Journalistisk arbeid

I 1960 flyttet hun til New York og begynte å jobbe som frilansjournalist. Hennes første seriøse artikkel handlet om prevensjon og seksualpolitikk, og stod på trykk i det amerikanske mannebladet Esquire. I 1963 skrev hun «A Bunny’s Tale» for samme blad, en reportasje som handlet om hennes erfaring som undercover «bunny» i elleve dager i en Playboy-klubb i New York. Den mye omtalte reportasjen beskrev hvordan kvinner ble utnyttet og seksuelt trakassert i klubben. Reportasjen bidro til at Steinems navn ble kjent, men også til at hun i en periode fikk vansker med å skaffe seg oppdrag.

I 1968 fikk hun fast jobb som journalist i det nyetablerte New York Magazine. I årene som fulgte ble Steinem engasjert i kvinnebevegelsens arbeid, og skrev blant annet artikler om abortkampen og kritikk av kvinnelig kjønnslemlestelse og pornografi. Sammen med feministen Dorothy Pitman Hughes grunnla hun det kvinnepolitiske magasinet Ms. i 1972, hvor hun var redaktør i femten år. Magasinet bidro til å løfte feminismen ut av akademias begrensede verden og gjøre den mer mainstream. I løpet av det første året fikk bladet 1,4 millioner lesere.

Aktivisme

Steinem ble en frontfigur for den amerikanske feministbevegelsen, den såkalte «andre bølgen» av feminisme. Hun agiterte for The Equal Rights Amendement (ERA), et forslag til endring i den amerikanske grunnloven som ville garantere likhet for loven, uavhengig av kjønn. Sammen med blant andre Betty Friedan grunnla hun The National Women's Political Caucus (NWPC), en partipolitisk uavhengig grasrotorganisasjon som jobber for å fremme kvinners deltagelse i det politiske liv. På åpningskonferansen i Washington D.C., 10. juli 1971, holdt hun talen «Address to the Women of America», som regnes som en av 1900-tallets viktigste taler i amerikansk historie. Den begynner slik: «Dette er ingen enkel reform. Det her er virkelig en revolusjon.» Innledningsitatet er blitt brukt i populærkulturell kontekst, blant annet i Jennifer Lopez' musikkvideo «Ain’t Your Mama» (2016).

Gjennom hele livet har Steinem hatt en omfattende reisevirksomhet, og vært med på å grunnlegge kvinne- og feministorganisasjoner i flere land. I tillegg har hun produsert TV- dokumentarer, organisert pengeinnsamlinger, deltatt i likestillingskampanjer og skrevet bøker, blant annet en bestselgende biografi om Marilyn Monroe (Marilyn: Norma Jeane, 1986). Hun er kjent som en frittalende og engasjert aktivist som blant annet deltok i protester mot Vietnamkrigen. I 1984 ble hun arrestert da hun deltok i en stor demonstrasjon mot apartheid utenfor den sørafrikanske ambassaden. Så sent som i 2015, da hun var 81 år gammel, var hun en av tretti prominente internasjonale kvinnelige fredsaktivister som krysset den tungt bevoktede grensen mellom Nord- og Sør-Korea i en symbolsk fredsmarsj.

I 2013 fikk hun Presidentens frihetsmedalje, en berømmelse som ble tildelt mennesker daværende president Barack Obama omtalte som «forandringsagenter».

Steinem har bidratt til å gjøre feminisme synlig i populærkulturen, og The New York Times omtalte henne som feminismens «rockestjerne» i en artikkel (7. oktober 2016).

Bibliografi

  • The Thousand Indias (1957)
  • The Beach Book (1963), New York: Viking Press.
  • Outrageous Acts and Everyday Rebellions (1983), New York: Holt, Rinehart, and Winston.
  • Marilyn: Norma Jean (1986), with George Barris, New York: Holt.
  • Revolution from Within (1992), Boston: Little, Brown.
  • Moving beyond Words (1993), New York: Simon & Schuster.
  • Doing Sixty & Seventy (2006), San Francisco: Elders Academy Press.
  • My Life on the Road (2015), New York: Random House.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg