Faktaboks

Uttale
bˈorno
Borno
Kart over Nigeria med delstaten Borno markert i rødt.
Av /Profoss.
Lisens: CC BY SA 3.0

Borno er en delstat i det nordøstre Nigeria som grenser til nabolandene Niger, Tsjad og Kamerun. Delstaten har et flateinnhold på 70 898 km² og et innbyggertall på 5 860 183 (2016).

Området består av sletteland dekket av savannevegetasjon, lengst i nord av en tørr busksteppe. Omkring Tsjadsjøen finnes store sumpområder.

Delstatshovedstaden er Maiduguri. Borno er en av Nigerias største delstater, men også en av de tynnest befolkede. I 1991 ble den vestlige delen skilt ut som delstaten Yobe. Kanuri er den dominerende befolkningsgruppen; den etniske sammensetning for øvrig er svært variert. Borno utgjør den sentrale del av det gamle Bornu-riket, og emiren har fortsatt en betydelig makt og innflytelse.

Næringsliv

Jordbruk er den viktigste næringsveien. Det dyrkes blant annet hirse, durra, bomull, mais og jordnøtter. Husdyrholdet er betydelig. På grunn av det varme og tørre klimaet størsteparten av året er imidlertid avkastningen av jordbruket beskjeden. Det varme og tørre klimaet påvirker også dyreholdet negativt. De som lever av kveghold, tradisjonelt sett fulaniene, lever derfor typisk et nomadisk eller halvnomadisk liv. De viktigste salgsproduktene er kveg, huder, salt, jordnøtter og bomull. Ved Tsjadsjøen drives fiske, men ettersom sjøen har tørket mer og mer ut med årene, avtar også mulighetene for fiske. Delstatshovedstaden Maiduguri er den største byen og det viktigste handels- og produksjonssenteret der handel med nabolandene Niger, Tsjad og Kamerun inngår.

Boko Haram

En stor andel av innbyggerne i delstaten lever i utbredt og økende arbeidsløshet og fattigdom, og dette omfatter spesielt ungdom. Disse har vært et lett rekrutteringsmål for terrororganisasjonen Boko Haram, som har rettet hovedangrepene sine mot ulike byer og landsbyer i delstaten samtidig som Bornos hovedstad Maiduguri har tatt hoveddelen av gruppens mest spektakulære angrep på det Nigerianske forsvaret.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg