Faktaboks

Maiduguri
Uttale
maidˈuguri
Maiduguri
Gatebilde fra bydelen Old GRA, Maiduguri
Kart over Nigeria som viser Maiduguris plassering.
.
Lisens: fri

Maiduguri er en by i nordøstlige Nigeria og hovedstad i delstaten Borno. Byen ligger rundt 110 kilometer sørvest for Tsjadsjøen og har et veldig varmt og tørt klima. Byen har et estimert innbyggertall på 786 485 (projeksjon 2020).

Maiduguri utgjør det største og mest betydelige handelssenter i dette ekstremt nordøstre hjørnet av Nigeria. Byens næringsliv er preget av handels- og servicenæringer, noe industri, administrasjon, utdanning og forsvar. Byen har også et aktivt muslimsk religiøst liv.

Byens handel er styrket av at byen fungerer som veiknutepunkt med veiforbindelse vestover i retning Kano, sørover i retning Calabar, og sørvestover i retning Abuja. Internasjonalt har byen veiforbindelse østover til N'Djamena, hovedstaden i nabolandet Tsjad, og til Maroua i det nordlige Kamerun.

Under kolonitiden var Maiduguri endepunkt for jernbanen fra Lagos og Port Harcourt, men disse togforbindelsene har opphørt å fungere. Ny jernbane er imidlertid planlagt bygget mellom Maiduguri og Port Harcourt med kinesisk assistanse.

Byen har en flyplass som betjener både innenriks- og utenriksfly.

Maiduguri har vært sete for et universitet siden 1975 og har også en teknisk høyskole, sykehus med mer.

Historie

Maiduguri ble grunnlagt så sent som i 1907, men området har i mange hundre år vært bosatt av kanurifolket i det som var kjent som Kanem-Bornu-riket rundt Tsjadsjøen. Kanem-Bornu eksisterte i ulike former og utstrekning fra 700-tallet til år 1900.

Med sine karakteristiske ansiktstrekk skiller kanurifolket seg utseendemessig fra resten av befolkningen i Nigeria. Språket deres tilhører den sahariske språkfamilien, og skiller seg derfor fra de afroasiatiske språkene ellers i Nord-Nigeria og niger-kongo-språkene lenger sør i landet. De har tradisjonelt vært et bofast folk basert på jordbruk, dyrehold, fiske og handel.

I takt med klimatiske endringer i regionen, som over tid har vært med på å tørke ut Tsjadsjøen og gjøre regionen mindre egnet til jordbruk, og en gradvis reduksjon i handel på tvers av Sahara (se Afrikas historie), har regionens økonomiske og politiske betydning opplevd en tilbakegang.

Etter ankomst av britisk administrasjon og militærforlegning og en gradvis bedring av kommunikasjoner, opplevde byen en gradvis vekst. Forbindelser med nabolandene har også vært viktig for byens utvikling. Stadig migrasjon av ungdom fra landsbygda på jakt etter utdanning og jobber har også vært medvirkende til byens vekst.

I dette århundret har byen, som områdene rundt, vært under stadig trussel fra terrorangrep i regi av Boko Haram. Byen har blitt et senter for flyktninger fra både sitt eget omland og fra nabolandene Tsjad og Kamerun, noe som har ført til ankomst av hjelpearbeidere fra både nasjonale og internasjonale hjelpeorganisasjoner. Det har også ført til økt nærvær av militært personell. Samlet har dette ført til økt press på offentlige tjenester som for eksempel helsetjenester.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg