Bornu

Artikkelstart

Bornu er et område i Vest-Afrika, sørøst for Tsjadsjøen. Den sentrale delen av det gamle Bornu-riket ligger i den nåværende nigerianske delstaten Borno.

Faktaboks

Uttale
bˈornu

Historie

Bornus historie går tilbake til 900-tallet. Bornu ble muslimsk på 1100-tallet og spilte en rolle som formidler av islam til andre deler av Vest-Afrika. I 1894 ble Bornu erobret av den arabiske slavehandleren Rabah Zubayr, som i 1900 falt i et slag mot franskmennene. I 1902 ble Bornu delt mellom Frankrike, Tyskland og Storbritannia. Storbritannia overtok i 1919 også den tyske andelen, som del av Kamerun-mandatet. Emiren av Bornu residerer fortsatt i Yerwa, og er offisielt anerkjent som Nigerias nest viktigste muslimske leder, etter sultanen av Sokoto.

Idag er Borno en delstat i Nigeria, også kjent som arnestedet til den islamske sekten og militsen Boko Haram. Boko Haram var følgere av den lokale predikanten Mohammed Yusuf, som hadde en egen moske i Maiduguri, som er dagens hovedstad i Borno. Yusuf ble drept av nigerianske sikkerhetsstyrker i 2009.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg